Кандидатурата на народното единство (КНЕ) - една от трите сепаратистки партии в регионалния парламент на Каталуня, иска "материализиране на републиката" в автономната област, съобщи в. "Ел Мундо".

Това се съдържа в писмо, изпратено от КНЕ до другите две отцепнически сили - "Заедно за Каталуня" и Републиканската левица на Каталуня (РЛК). В писмото има също така искане областта да се спре участието си в изплащането на държавния дълг на Испания.

КНЕ е крайно лява партия с ясно антикапиталистическа програма. Тя обаче е неизбежен съюзник на другите две сепаратистки сили в новоизбрания парламент в Барселона. КНЕ има само четирима депутати, но точно с тях отцепниците събират абсолютно мнозинство от 70 души в 135-членния парламент. Поради малкото си представители тази партия дори няма парламентарна група. По ирония на съдбата тя ще трябва да бъде в смесена група с управляващата в Испания консервативна Народна партия (НП), която бе главната сила зад временното отнемане на автономията на Каталуня и която сега също има 4-ма представители в Каталуня.

Интересното е, че РЛК в момента не говори за република в Каталуня. И точно по тази причина искането на КНЕ може да всее смут в редиците на сепаратистите, коментираха за Клуб Z анализатори в Барселона. Още повече, трите отепнически сили бърат да съставят ново правителство, след което да решат как да се борят за независимост.

Испанската република е ликвидирана през 1939 г. след победата в гражданската война на фалангистите начело с Франко. Страната е обявена за монархия, но крал Хуан Карлос се възкачва на трона чак след смъртта на диктатора през 1975 г. Точно при неговото управление Каталуня получи най-голямата автономия, която е имала в своята история.

Същевременно бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон не изключи възможността да се върне в Испания, за да присъства на гласуването в регионалния парламент на неговата номинация, предаде Ройтерс. Той бе номиниран от новоизбрания шеф на парламента Роже Торен. Двамата се срещнаха  Брюксел, където Пучдемон е в доброволно изгнание от края на октомври 2017 г. Там дойдоха и група каталунски депутати.

"Има много възможности", каза Пучдемон пред репортери.

Той имаше предвид начините, по които той би могъл да гласува или да положи клетва

"Най-идеалното би било да го направя лично. Това е, което ние всички искаме. Но не изключваме нищо", допълни сепаратисткият лидер.

Процедурата

Парламентът на Каталуня може да се събере на 30 януари, за да разгледа кандидатурата на Пучдемон.

• На първото гласуване кандидатът трябва да получи подкрепата на абсолютното мнозинство от депутатите.

• Ако това не стане, два дни по-късно в парламента отново ще има дебати и гласуване. Този път обаче подкрепата за кандидата трябва да е с обикновено мнозинство.

• Ако и тогава не бъде избран премиер, започват нови политически консултации за получаване на подкрепа за кандидата или за издигане на друг кандидат. В противен случай парламентът се разпуска и следват нови избори.