Очаквано третото правителство на премиера Бойко Борисов оцеля при първия вот на недоверие срещу него. От общо 234 депутати в залата 103 подкрепиха вота, 131 бяха против, въздържали се нямаше. За да бъде свалено правителството, са нужни поне 121 гласа.

Вотът на недоверие бе по темата за борбата с корупцията. Той бе внесен от БСП, като ДПС се отказа да се подпише пот него в последния момент. Това не попречи на депутатите от движението да гласуват против управлението заедно със социалистите.

Дебатите по вота бяха във вторник, днес се проведе само гласуването.

А то протече без никакви изненади. Въпреки че водачът на депутатите от "Обединените патриоти" Волен Сидеров бе казал преди дни, че още не знае как ще гласува на вота, днес той (очаквано) подкрепи управлението, от което е част. По думите на Сидеров от БСП не го били убедили да ги подкрепи по време на дискусията. 

След гласуването единствено Веселин Марешки взе отношение от трибуната - за да обяви как не е гласувал с опозицията от БСП и ДПС, защото социалистите си позволили в дебатите да обиждат "Воля". А било ясно, че само тази партия не била участвала в корупция. И ги разкритикува, че не са си признали, че и те са били корумпирани. 

Нито един депутат от ГЕРБ не стана на трибуната след гласуването.

В залата бяха вицепремиерите и част от министрите, но не и премиерът Бойко Борисов. Този път причината е, че е в чужбина - той пътува за Лихтенщайн и за участие в икономическия форум в Давос, Швейцария. По време на дебатите премиерът също отсъстваше от парламента, но тогава си беше в София и посрещна посланика на Русия у нас Анатолий Макаров в Министерския съвет.