След като вече се запознахме с най-добрите филми и актьори, стига да вярваме, че в номинациите за „Оскар“ става дума точно за това, време е да хвърлим поглед и към обратната страна на индустрията. Тя намира най-популярното си представителство в отличията за най-големи провали и неуспехи, които ще бъдат раздадени в 38-ото годишно издание на „Златна малинка“.

Преди да обявим номинираните, нека припомним кой и за какво връчва тези антинагради.

Наградите „Златна малинка“ са шеговити отличия, знак на признание за най-лошото в киното през изминалата година. Основателите на призовете са двама състуденти от Калифорнийския университет. Първата неформална церемония се е състояла през 1981 г. в хола на единия от тях – Джон Уилсън, в нощта на оскарите. Вдъхновен от два филма, които е гледал (Cant Stop The Music и Xanadu), на следващата година Уилсън решава да официалицира новата награда за най-лоши филми, актьори и т. н.

Малинката в названието идва от израза blowing a raspberry (буквално да надуеш малинката), който означава да издадеш (с език между устните) звук на подигравателно неодобрение.

Победителите (или май трябва да ги наричаме загубилите) се избират от членовете на фондация „Златна малинка“, които са около 650 журналисти, кинофенове и професионалисти от филмовата индустрия от САЩ и 19 други държави. Любопитна подробност е, че фондацията се отнася доста щадящо към своите членове, защото за разлика от всички други по-сериозни награди те не са задължени да гледат номинираните филми.

Състезателните категории са 11, като освен съвпадащите с оскарите – за филм, режисьор, сценарий и актьори (мъже и жени, в главни и поддържащи роли), има и няколко по-оригинални. Например наградата за най-лош филм предистория, римейк, продължение или „филм от света на“, както и комбинираната награда, която може да включва какви ли не комбинации от две неща: например Джони Деп и неговите изкуствени мустаци в „Мордекай“.

Наградите обикновено се обявяват ден преди оскарите – тази година това ще стане на 3 март. На трима души – Алън Менкен (през 1993-та), Брайън Хелгеланд (1996-а) и Сандра Бълок (2010-а), вече им се е случвало да спечелят в рамките на няколко дни и „Оскар“, и „Златна малинка“ (но не и за един и същ филм). Повечето победители не се появяват, за да получат „позлатения“ със спрей приз, но има и изключения като Хали Бери и Сандра Бълок.

Тази година сред номинираните доминира последният филм от поредицата „Трансформърс“ – „Последният рицар“, с девет номинации. С осем го следва „Петдесет нюанса по-тъмно“. „Спасители на плажа“, „Емоджи: Филмът“ и „Мумията“ са другите филми с по няколко споменавания.

Сред състезаващите се за актьорските призове са Джони Деп (с „Карибски пирати: Отмъщението на Салазар“) и Марк Уолбърг („Трансформърс“), както и обикновено радващите се на повече уважение Дженифър Лорънс (за „Майка!“) и Ема Уотсън (Кръгът“).

Специално трябва да споменем Хавиер Бардем – партньор на Деп в „Карибски пирати“, а и на Лорънс в „Майка!“, който е номиниран за най-лош актьор в поддържаща роля за участието си и в двата филма.

За наградата в категорията „най-лоша екранна комбинация“ изглежда голямата битка ще е между „Всяка комбинация от двама персонажи, две секс играчки или две секс пози в „Петдесет нюанса по-тъмно“ и „Всяка комбинация от двама души, два робота или две експлозии в „Трансфърмърс: Последният рицар“.

"Площад Славейков"