За първи път учени създадоха клонирани примати, като използваха техниката, която стоеше в основата на появата на прочутата овца Доли през 1996 г., съобщава Си Ен Ен.

Изследователи от Шанхай са създали два генетично идентични макака. Маймуните носят патриотични китайски имена Хуа Хуа и Чжун Чжун, това е версия на китайска дума, което означава "китайска нация" или "народ".

Идентичните близнаци се родени съответно преди осем и шест седмици.

Изследователите от шанхайския институт по неврология към Китайската академия на науките изтъкват, че тяхното постижение ще помогне да бъдат изучени болестите при генетично еднородните маймуни. 

 

 

Откритието беше публикувано в сп. Cell в сряда.

Това не са първите клонирани примати. През 1999 г. учени създадоха Тетра, маймуна резус, но използваха по-прост метод, който създава по-ограничен брой поколения. В случая на Тетра учените разделиха ембрионите, така както се случва, когато се раждат идентични близнаци.

В случая с двата макака изследователите са приложили по-съвременна технология, която е развита едва през последните няколко години и тя стъпва на метода, използван при клонирането на Доли. Това е метод, при който учените реконструират неоплодено яйце. Те отстраняват ядрото на яйцето - тази част от клетката, която съдържа най-много генетична информация, и го заменят с ядрото от друга клетка. Следва стимулация, за да се превърне в ембрион, който се трансплантира в сурогатна майка.

След Доли години по-късно учените използваха същия клетъчен клъстър, за да направят още четири други клонинга овце.

По метода на Доли са създадени през годините 20 различни животни - жаби, мишки, зайци, прасета и дори кучета. Но досега многобройните опити да се клонира нечовешки примат се проваляха. Учените дълго мислеха, че нещо в гените на маймуните прави неуспешен този метод.

Успехът на екипа от Шанхай начело с Муминг Пу идва от няколко фактора. Китайските учени са използвали нова технология, за да се подпомогнат трансферът на ядрото и синтезът на клетките. Екипът е отделил три години, за да усъвършенства деликатната процедура. Скоростта при осъществяването на операцията има значение, разбрали те от опитите. Установили, че клонинги от клетки от ембриони са по-добри от тези от клетки на възрастни индивиди.

"Чрез оптимизиране на метода получихме 79 добре развити ембриона и ги имплантирахме в 21 женски маймуни сурогатни майки", обяснява Пу. Резултатът са шест бременности и раждането на две маймуни в края на 2017 г. Учените се надяват, че скоро ще се родят още бебета макаци.

Въпросите на етиката

Раждането на двете клонирани маймуни поражда нови въпроси, свързани с етиката. Хората са част от семейството на приматите. С раждането на двата макака учените преодоляха бариера и това означава, че техниката би могла поне на теория да се прилага и при хора. Авторите на изследването твърдят, че нямат никакви намерения да опитват подобно нещо и че се надяват, че постигнатото от тях ще постави началото на голяма дискусия за закони и регулации, от които светът има нужда в сферата на клонирането.

Дарън Грифин, професор по генетика от Университета в Кент, коментира: "Трябва внимателно да се види каква е етическата рамка, в която може и трябва да се провеждат подобни експерименти." Според него ползите от постигнатото са ясни и "внимателен оптимизъм е моят първи отговор на това изследване. Самото то е много впечатлявощо технологично."

Авторите на клонираните макаци казват, че ще продължат да усъвършенстват метода. Както и планират да проследят как ще се развиват две бебета маймуни физически и психически.