Докато истерията на тема "Истанбулска конвенция" тече с пълна сила у нас, а ГЕРБ "дадоха" заден ход за ратификацията на документа в парламента - и Армения подписа конвенцията. Новината за присъединяването на властите в Ереван дойде от официалната страница на Съвета на Европа - институцията, която е автор на документа за защита на жените от насилие и срещу домашното насилие.

Така неподписали документа сред всички 47 страни в Съвета на Европа остават две държави - Русия и Азербайджан. Конвенцията е одобрена от всички страни в ЕС и от самия ЕС, гласувана е от Европейския парламент с внушително мнозинство, ратифицирана е от парламентите на 28 държави, а в останалите процесът тече в момента. България, която в момента отлага ратификацията, изостава в този процес от страни като Албания, Босна и Херцеговина, Сърбия, Турция, Черна гора.

В сряда комисията за младежта и спорта в Народното събрание отхвърли ратификацията на документа срещу насилието над жени и домашното насилие с помощта на глас от ГЕРБ - на депутата и бивш конституционен съдия Георги Марков.