Вместо руския президент Владимир Путин на 3 март ще дойде руския патриарх Кирил. Това става ясно от интервю на посланика на Москва в България Анатолий Макаров пред "24 часа".

Кирил ще посети България през март във връзка с честванията на 140-ата годишнина от Освобождението.

"Ще направим всичко необходимо Русия да бъде представена на предстоящите тържества на възможно най-високо ниво. За тогава е планира визита на патриарха - Московски и на цяла Русия - Кирил във вашата страна", казва Макаров.

Той обяснява, че въпреки поканата от Румен Радев Путин не може да дойде в България заради предстоящите на 18 март в Русия президентски избори.

Докато не се видят резултатите от вота било невъзможно да се правят планове за предстояща визита, казва руският посланик.

Главата на Руската патриаршия Кирил е възприеман от обществените кръгове и наблюдатели като пазител на властта в Кремъл и близък до президента Путин.

Патриарх Кирил не пропуска възможност да коментира световната политика. Освен това той има привилегията да е с "достъп до тялото", както в Русия описват близостта с президента Путин. Често го наричат и патриарха на Путин.  Ето защо не бива да ни изненадва, че църквата и държавата, патриархът и президентът управляват заедно Русия и нейните граждани. Макар в страната да важи разделението между държава и църква, руското православие има привилегията да е нещо като държавна религия в Русия.

Той е известен с крайните си позиции по въпроси като аборта и го определя като престъпление, сравнява го с негативните ефекти, които нанасят наркоманията и алкохолизма на човешката природа. Кирил, както и оглавяваната от него руска църква, яростно клеймят и всички хора с различна полова ориентация.

Кирил обича лукса. Преди време в социалните мрежи се появи снимка, на която патриархът носи на ръката си скъп швейцарски часовник от марката "Breguet", чиято цена е 30 хиляди евро. Възмущение предизвикват и неофициалните информации за дворците на негово светейшество в Южна Русия или пък за вилата му в Швейцария. Говори се също така, че по-късите разстояния Кирил изминава с брониран Мерцедес S класа, а по-дългите - с частен самолет.

В интервюто посланик Макаров посочва, че Москва не разглежда България като заплаха за националната си сигурност заради участието на страната в НАТО.

"И вие можете колкото искате да търсите България в списъка на заплахи (посочен в стратегията за националната сигурност на Русия – бел. ред.), да спекулирате с предположения, но няма да намерите там името на вашата държава. Просто защото никой не я смята за заплаха", казва дипломатът №1 на Москва у нас и добавя, че е друг въпросът "как вашите политици гледат на страната ни".

По отношение на възможността за българско участие в големите газови проекти Макаров казва, че страната му запазва нагласа за подновяване на диалога с ЕС за енергетиката. Според него е необходимо да се говори за изграждане на втора тръба на "Турски поток" към потребителите в Югоизточна Европа.

"Всички варианти на включване на България в този проект ще могат да се разглеждат,само ако имат съответни разрешения и "стоманобетонни", както каза нашият президент, гаранции от страна на ЕК. Същото се отнася и до проекта на газовия хъб "Балкан", казва посланикът.