Учените в швейцерския град Базел разгадаха мистерията около откритата през 1975 г. мумия на жена. Оказва се, че тя е прародителка на британския външен министър Борис Джонсън.

Мумифицираното тяло е открито по време на ремонт в местната църква. Жената, очевино произхождала от богато семейство, е била погребана точно пред олтара. Досега обаче учените не можеха да определят самоличността на жената.

Тялото е много добре запазено, защото е третирано с живак - стандартен "лек" за сифилис между 15 и 19 век, но всъщност също толкова опасен колкото болестта.

Учените успяха да извлекат ДНК материал от мумията и да го сравнят с този на живи потомци на семейство Бишоф.

Открити през 2017 г. архиви обаче разкриват, че гробът с жената бил отварян и преди - през 1843 г. Тези документи карат учените да предположат, че жената била от знатното базелско семейство Бишоф.

С най-съвременни методи учените успяват да извлекат ДНК материал от големия пръст на крака й. Той е сравнен с ДНК от живи потомци на семейство Бишоф. Резултатът показва вероятност от 99,8% те да са наследници по майчина линия на мумията.

Учените смятат, че мумията е на Ана Катарина Бишоф, родена в Базел през 1719 г. и починала отново там през 1787 г.

След установяване на самоличността й генеалози успяват с помощта на документи за раждания, бракове и смърт, които се водели от по-заможните семейства, да открият още потомци на Ана Катарина.

Тя имала 7 деца, от които само две оцелели. Една от дъщерите й - също Ана, се омъжила за Кристиан Хуберт барон Пфефел фон Кригелстайн. Пет поколения по-късно в семейство Фон Пфефел Мари Луизе фон Пфефел се омъжила за Стенли Фред Уилямс. Тяхната дъщеря Ивоне пък сключила брак с Осман Уилфред Джонсън Кемал, а техният син - Стенли Джонсън, е бащата на британския дипломат №1.

Ана Катарина Бишоф се омъжва за министър и прекарва по-голяма част от живота си в Страсбург. Учените смятат, че иманно там се е заразила със сифилис, докато се е грижела за пациенти, страдащи от болестта. След смъртта на съпруга си тя се връща в Базел, където се подлага на лечение с живак. Според експертите обаче Анна е починала от отравяне с живак.