Окрилени от 100-те милиона лева, които си издействаха колегите им в МВР, днес представители на Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ) и Синдикат „Охрана“ проведоха работна среща с министъра на правосъдието Цецка Цачева.

Според синдикатите на надзирателите преговорите, които са водени през последните 6 месеца, са провал.

БНР припомня, че служителите в затворите настояват за 20% увеличение на заплатите и за откриване на повече работни места в системата. Досега надзирателите са получили 5% увеличение.

На срещата Цачева ги информира, че след получаване на писмо от синдикалните организации на 16 януари т.г., с което се поставя въпросът за актуализиране на бюджета на МП, то е препратено същия ден по компетентност към Министерството на финансите.

Правосъдният министър припомни, че разпределението на средства става само в бюджетната рамка и служителите в двете специализирани дирекции - Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и Главна дирекция „Охрана“ (ГДО), вече са получили 5 % увеличение на основното си възнаграждение от 1 януари 2018 г., съгласно утвърдения държавен бюджет за годината.

Възможно е надзирателите и съдебната охрана да излязат протестно пред работните си места на 29 януари, понеделник, когато е професионалният им празник.

Абсурдно е, че в първоначалния вариант на бюджет, когато правителството се съгласи на 5-те процента за МВР още през миналата година, служителите на ГДИН и ГДО бяха изцяло... забравени в това повишение. Служителите по традиция работят и в условия на т. нар. недокомплект, т.е. - много по-малко от стандартите пазят определена бройка осъдени лица.

Днес в края на срещата министърът на правосъдието заяви отново своята позиция, че ще продължава да отстоява виждането си за равнопоставено третиране на структурите в сектор „Сигурност“.  
На разговорите присъстваха още ресорният заместник-министър на правосъдието проф. Николай Проданов, главният секретар на ведомството Стоян Стоянов,  главните  директори на ГДИН Свилен Цветанов и на ГДО Георги Жеков.