Съдът на Европейския съюз постанови, че психологически тестове не могат да бъдат използвани като основание да се отхвърлят искания за убежище от хора, които бягат от страни, в които хомосексуалността е незаконна, съобщава Би Би Си.

Тестовете за определяне на сексуалността са доста противоречиви, но се изполват, когато се разглеждат молби за убежище.

Решенията на съда на Европейския съюз са задължителни за 28-те държави членки.

Това постановяване на съда е по случай на нигерийски мъж, който е подал молба за убежище в Унгария през април 2015 г. Той обяснява, че се страхува от преследвания в Нигерия заради това, че е гей.

Според данни на Агенцията на ЕС за защита на фундаментални права стотици хомосексуални, които са избягали от преследвания в Африка, Близкия изток или Чечения са потърсили убежище в ЕС.

Искането на нигериеца е било отхвърлено след като психологически тест не е могъл да потвърди, че е хомосексуален.

Съд в унгарския град Сегед трябва да преразгледа неговия случай след решението на съда на ЕС.

През декември 2014 г. Съдът на ЕС имаше решение по подобен случай в Холандия и тогава постанови, че тестовете за сексуалността нарушават човешките права на хора, които търсят убежище.

    В новото си решение съдът казва: "някои форми на експертна оценка могат да са полезни" в такива случаи, но добавя, че те се намесват в личното пространство на всеки човек. Властите трябва да определят достоверността на твърденията на ищеца, казват още съдиите.

    През 2013 г. съдът излезе с решение, че убежище може да се дава, когато хората са били хвърляни в затвора заради своята хомосексуалност в родните си страни.

    Хомосексуалността се преследва в някои африкански страни, вкл. и в съюзници на Запада като Уганда, Нигерия, Кения и Ботствана.