Общинските съветници от ГЕРБ с подкрепата на "Патриоти за София" ("Атака" и ВМРО), СДС и ДБГ приеха бюджета на Столичната община за 2018 г. Той е в размер на 1,556 млрд. лв. Нито едно от предложенията на опозицията за промени в бюджета не беше прието

Съветниците от БСП, Политическа група 5 ("Зелените", "Движение 21" и "Глас народен"), коалицията "Сердика" (АБВ и Български социалдемократи) и ДСБ не подкрепиха бюджета. Според тях за поредна година финансите са разчетени ицяло от администрацията на общината.

В изказванията си от опозицията припомниха, че при приемането на бюджета за 2017 г. кметът на София Йорданка Фандъкова и съветниците от ГЕРБ са приели предложение бюджетът за 2018 г. да се подготвя през цялата година с участието на всички общински съветници. Това обещание обаче не било спазено. Иван Таков (БСП) описа бюджета като "заченат в лъжа". Според него миналата година опозицията е била "прелъстена и излъгана".

На 18 януари БСП внесоха две предложения. Според Малина Едрева (ГЕРБ) обаче това е станало в последния възможен момент и нямало време да бъдат обсъдени.

Кметът Йорданка Фанкъдова заяви, че критиките на БСП са обидни. И обясни, че бюджетът е създаден съгласно програмата на ГЕРБ за управление на общината. Според нея съветниците са имали достатъчно време да представят алтернативен бюджет.

546 млн. лв. са предвидени за инфраструктурни проекти - ремонти на булеварди и строителството на третата линия на метрото. 330 млн. лв. от тази сума са от оперативни програми. В бюджета са заложени и 51 млн. лева за почистване на улиците, което е с 5 млн. лева повече от 2017 г.

"Само с тези 5 милиона по мои сметки може да се мият между 70 и 140 км улици всеки ден от годината", каза общинският съветник Иво Божков.

Според него не е ясно как общината през 2017 г. похарчила 45 млн. лв. за миене на улици, а видим ефект няма и въздухът е все така мръсен.