СИМОНА РУСЕВА

Мария Путина (29 г.) е нежелана в Холандия, където в момента живее. Все по-ясно се чуват гласове тя да бъде принудена да напусне страната. 

Причината – сваленият на 17 т. м. над Източна Украйна малайзийски боинг. Загинаха всичките 298 пътници, 193 от които холандски граждани. Смята се, че сепаратисти са поразили самолета с руска зенитна ракета. 

Мария от две години живее във Воорсхотен, недалеч от Хага, разкриват холандски медии. Тя и интимният й приятел, холандският мениджър Йорит Фаасен (34 г.), обитавали целия най-горен етаж на 10-етажна луксозна сграда. 

Преди 2 години влюбената двойка е направила стопанина на Кремъл дядо, твърди сп. “Фокус”. 

Фаасен години наред работел в Москва, пише днес сп. “Шпигел”. През 2010 г. той предизвикал катастрофа – блъснал с колата си автомобила на влиятелния банкер Матвей Урин. Неговите телохранители се нахвърлили на холандеца с палки. Оттогава Урин се намирал в следствен затвор заради “тежки икономически престъпления”.

В този луксозен блок в Холандия живее Мария Путина.

Според “Шпигел”, позовавайки се на източник от Москва, по-малката дъщеря на Путин – Екатерина, от години живеела с южнокореец в Сеул.

Владимир Путин има две дъщери – Екатерина (28 г.) и Мария (29 г.). Маша, както я наричат гальовно, е родена в Дрезден, когато баща й е бил резидент на КГБ в ГДР. Катя е родена в Санкт Петербург. 

Всякакви информации за живота на двете дъщери на Путин в Русия е табу. Причината – страх от покушение.

Знае се само, че те са завършили немска гимназия в Москва. Има данни, че по-малката щерка Екатерина е следвала в Мюнхен.

“Мария и Екатерина водят живот като на тайни агенти”, пише сп. “Фокус”. Когато трябвало да летят, те си купували билети икономична класа под чужди имена. Явно за най-влиятелния човек в Русия, таткото Владимир Путин, изобщо не е проблем да снабдява дъщерите си с фалшиви паспорти. На борда на самолет няколко седалки зад Маша или Катя летели телохранителите им.

По ирония на съдбата кварталът, където сега живеят Мария и Йорит, се казва “Кримвейк”, което в превод ще рече “Район Крим”.

Досега съседите никога не са имали оплаквания от тихата двойка. След трагедията с малайзийския боинг обаче Мария Путина е нежелана. Хиляди граждани призозават в социалните мрежи да се свика протестен митинг пред кооперацията, където живее дъщерята на Путин.

Още по-далеч стигна вчера Питер Бруртис, кмет на съседната община Хилверсум. Точно там се намира казармата, където бе сформиран центърът за идентифициране на жертвите от самолетната катастрофа.

В радиоинтервю градоначалникът поиска изгонването на Мария Путина от Холандия. Това щяло да е ултимативна санкция лично срещу баща й, руския президент. Мнозина негови сънародници го подкреят – дъщерята на Путин не е добре дошла в Страната на лалетата.

Предложението провокира абсурдни реакции. Холандски художник написа във фейсбук: “Бих прегазил с колата си дъщерята на Путин, ако моята дъщеря беше на борда на сваления самолет.”

Подобни крайни реакции отрезвиха кмета Броертис. В туитър той се дистанцира снощи от собственото си крайно изявление: “Казаното от мен по “Радио 1” не беше мъдро. То беше израз на чувство на безсилие, към което много хора биха проявили разбиране.” 

Заради надигащата се вълна от гняв охраната на посолството на Русия в Хага бе подсилена.