Първа крачка за "спасение" от евроглоби от 19 000 евро на ден направи днес Народното събрание, като прие на първо четене промени в Закона за авторското право и сродните му права. Брюксел ни даде на Съда на ЕС и поиска санкции, защото от 2014 г. насам не сме въвели в законодателството си евродирективата, която се отнася до колективното управление на авторското право и сродните му права и многотериториалното лицензиране на правата върху музикални произведения за използване онлайн на вътрешния пазар. Срокът за това изтече в края на 2016 г. 

Целта на еврорегулацията е да се създадат общ стандарт, прозрачност и финансова дисциплина в сектора. С промените в законодателството у нас се очаква да отпадне монополът на няколкото дружества за управление на правата на аудиовизуалните и музикалните произведения - поне това е заявката на вносителите - депутатите Християн Митев от "Обединени патритои" и Данаил Кирилов от ГЕРБ са сред тях. 

Проектът бе приет днес на първо четене без гласове "против" и "въздържал се" и без каквато и да било дискусия. В него се предлага създаването на т.нар. независими управляващи права дружества. Вносителите твърдят, че за да няма сътресения и за да продължат да функционират нормално, сегашните организации за управление на колективни права ще запазят тарифите и статута си.

Идеята накратко е с колективни права вече да могат да се занимават не само сдружения с нестопанска цел, "каквато е посевместната практика по света до края на ХХ век", а и от търговски дружества за управление на права. Сегашните организации са контролирани от членовете си - носители на правата, и трябва да разпределят между тях всички средства, които съберат за тях, като задържат само парите за издръжката си. Разликата с търговските дружества би била, че те ще изплащат на носителите на правата част от събраните суми, за каквато са се договорили помежду си, а останалото си остава като печалба.

Директивата въвежда и правила за организациите, които искат да управляват авторски права върху музикални произведения, които се предлагат в интернет. Идеята на авторите е това да се прави в бъдеще "от няколко големи, добре подготвени и технически оборудвани дружества, които да поемат представителството на репертоара и на останалите по-малки такива".

В предходния парламент имаше написан подобен закон, но той така и не бе приет и му бяха вменени тежки пороци - най-вече с мотива, че се опитва да фаворизира няколкото големи дружества у нас за управление на колективно авторско право. Ревностен критик му бе Християн Митев от Патриотичния фронт (днес "Обединени патриоти"). Сагата завърши със свалянето на депутатката от "патриотите" Поли Карастоянова от поста шеф на културната комисия в парламента. Тя бе от квотата на НФСБ на настоящия вицепремиер Валери Симеонов. Карастоянова се раздели с поста си в комисията, и то по настояване на Симеонов, който я обвини в откровен лобизъм заради този закон.