ГЕРБ запазва мястото си на първа политическа сила с преднина от 3,5% пред основния си опонент БСП. Това показват данните от последното национално представително изследване на "Тренд"*.

Данните са на база всички запитани. ДПС и "Обединени патриоти" се ползват със сходна подкрепа, като разликата между двете формации е по-малко от 1% в полза на движението. Трудно може да се дават категорични оценки в реална изборна ситуация коя от двете политически сили ще заеме трета позиция. "Воля" при сегашните си резултати от 1,6% трудно би могла да повтори присъствието си в НС.

Реформаторският блок продължава да поддържа инерцията си, набиращ 1,9%. Не се отчита съществена динамика и при извънпарламентарните партии „Да, България“ (1,6%) и ДСБ (1%).

37% декларират, че няма да упражнят правото си на глас.

Данните показват, че няма съществена промяна в нагласите на българите спрямо предходните месеци.

От "Тренд" отчитат покачване на одобрението  към кабинета - с 4 на сто, както и спад на отрицателните оценки с 6 на сто.

Според данните близо една четвърт от българите харесват работата на Народното събрание. Тук отново има лек подем - като негативното отношение към паралмента е намаляло с 5 на сто.

Една година след като встъпи в длъжност, президентът Румен Радев е одобряван от близо две трети от хората. Една пета не го харесват. 15 на сто нямат мнение.

Европредседателството може и да е повлияло положително на оценките за работата на кабинета, но на оптимизма на българите - все още не. Все пак едни 49 на сто декларират, че са оптимисти за развитието на България. 55 на сто смятат, че няма нужда от предсрочни избори. Според 23 на сто те са необходими, а 22 на сто не могат да преценят.

Реализация на изследванетоИзследователски център „Тренд“
Възложител: Вестник „24 часа“
Размер на извадка: 1002 ефективни интервюта на възраст 18+
ПредставителностЗа пълнолетното население на страната
Метод на регистрация: Пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“
Период на провеждане: 10.01. – 18.01.2018 г.
Тип извадка: Двустепенна гнездова извадка след предварителна стратификация по региони
Размер на статистическата грешка: ±3.1%