Напълно очаквано Роджър Федерер е на финал на Откритото първенство на Австралия по тенис - в неделя той ще излезе на централния корт в Мелбърн срещу Марин Чилич.

Днес Маестрото победи Хьо Чун (Южна Корея) с 6:1, 5:2 и отказване на младия тенисист заради контузия на стъпалото. И без това обаче мачът вървеше в полза на швейцареца, който бе на път да спечели втория сет.

Така Федерер може да грабне 20-ата си титла в турнири от Големия шлем - по този показател той е твърдо № 1. Само в Мелбърн е бил първи пет пъти, а финалите му са 7 и общо 30 във всички надпревари от Шлема.

Докато Марин Чилич е шампион само от US Open, където по пътя си срази Федерер. През миналата годината двамата спориха на финал на "Уимбълдън" и Роджър триумфира с 3:0 сета.

А за Хьон Чун предстои визита в София, където ще дебютира на българския турнир в календара на ATP. Той дори отправи видеообръщение към българските фенове на тениса. В "Арена Армеец" Григор Димитров ще защитава титлата си.

В Мелбърн кореецът доказа, че с право е считан за един от играчите на бъдещето в тениса. Чун елиминира братя Звереви, Новак Джокович и приятната изненада Тенис Сандгрен (САЩ).

Контузията, с която той започна полуфинала (пролича от превръзката, след като повика физиотерапевт), най-вероятно отново ще повдигне въпроса за прекалено твърдата настилка на "Аустрелиън оупън". Оплака се Рафаел Надал, Томаш Бердих също имаше проблеми в четвъртфинала с Федерер, а и други състезатели получиха травми.