Северна Корея изнесла през миналата година въглища в Русия, откъдето те отишли в Южна Корея и Япония, предаде Ройтерс.

Това било извършено явно в нарушение на санкциите на ООН, твърдят три западноевропейски разузнавателни източника.

Съветът за сигурност забрани на КНДР да изнася въглища на 5 август 2017 г. Санкциите бяха наложени с цел отрязване на достъпа до важен източник на международна валута, от която Пхенян има нужда, за да финансира своите програми за ядрени оръжия и ракети с голям обсег.

Оттогава обаче изолираната комунистическа държава е изнесла най-малко три пъти въглища към руските пристанища Находка и Холмск. Там те били разтоварени в доковете, а след това, натоварени на кораби, отплавали към Южна Корея и Япония, съобщават източниците на Ройтерс.

Западноевропейски източник от сферата на корабоплаването заяви, че част от товарите достигнали до Япония и Южна Корея през октомври 2017 г. Източник от американските служби за сигурност потвърди за търговията с въглища през Русия и допълни, че тя продължава.

"Руското пристанище Находка е пункт за прехвърляне на севернокорейски въглища", заяви един от европейските източници, пожелал анонимност поради чувствителното естество на дипломацията около Северна Корея.

От руското външно министерство не са отговорили на молбата на Ройтерс за коментар, изпратена на 18 януари. Руската мисия в ООН информира Комитета по санкциите към Съвета за сигурност на 3 ноември 2017 г., че Москва спазва санкциите.

Двама адвокати, специалисти по санкциите, заявиха пред Ройтерс, че действията вероятно нарушават наказателните мерки на ООН.

От Ройтерс не са били в състояние веднага да потвърдят дали разтоварените в руските докове въглища са същите, които след това са били откарани в Южна Корея и Япония. Репортерите на агенцията не са успели да установят дали собствениците на отплавалите от Русия към тези страни съдове са знаели произхода на товара.

На 24 януари американското министерство на финансите наложи санкции срещу собственика на "Ул Чжи Бон 6" - един от корабите. Причината е, че съдът докарал въглища в Холмск на 5 септември 2017 г.

Първо през 2016 г. Съветът за сигурност наложи таван на износа на въглища от КНДР. Всяка страна трябваше да съобщава на Комитета по санкциите за месечния си внос от КНДР.

Пожелали анонимност дипломати заявиха, че Русия не е съобщила за никакъв внос оттам през миналата година.

"Въз основа на тези факти това, изглежда, е нарушение на санкциите", отговори на въпрос за посочените от Ройтерс превози Матю Орсман - партньор на адвокатската кантора "Филсбъри Уинтроп Шоу Питман", която съветва компаниите относно санкциите.

"На участниците в подготовката, финансирането и извършването на превозите също вероятно ще бъдат наложени американски санкции", допълни той.

На въпрос за доставките говорител на Държавния департамент отговори:

"Ясно е, че Русия трябва да направи повече. Всички страни членки на ООН, включително Русия, трябва да прилагат добросъвестно резолюциите за санкциите и ние очакваме всички те да го правят."

От Белия дом засега не са отговорили на молбата за коментар.

Членове на независимия екип от експерти, който се отчита пред Съвета за сигурност за нарушенията на санкциите, засега не са открити за коментар.

Северна Корея отказва да прекрати разработването на ядрени ракети, които могат да ударят САЩ. Режимът на Ким Чен Ун изтъква, че те нарушават суревенитета на страната, и обвинява САЩ, че искат да я изолират и задушат.

На 5 септември 2017 г. независимият експертен екип съобщи пред Съвета за сигурност, че КНДР "умишлено използва непреки канали за износ на забранени стоки, като заобикаля санкциите".

Преди месец Ройтерс съобщи, че руски танкери са доставяли гориво за Северна Корея по море. А на 17 януари американският президент Доналд Тръмп заяви в интервю за агенцията, че Москва помага на Пхенян с доставки на газ в нарушение на санкциите.

На 24 януари министерството на финансите в САЩ наказа 9 компании, 16 души и 6 кораба от КНДР, които обвини в подпомагане на оръжейната програма на сталинистката държава.

Двата маршрута на въглищата

Западните разузнавателни източници посочиха два маршрута, по които пътуват въглищата.

► По първия маршрут плават кораби от Северна Корея през Находка.

Единият от маршрутите за заобикаляне на санкциите е руското пристанище Находка.

Един от съдовете, изминал този път, бил "Цзян Фу", плаващ под флага на тихоокеанската островна държава Палау. Според документите от Находка той доставил 17 415 тона въглища от севернокорейското пристанище Нампо на 3 август 2017 г. Те били разтоварени на кей, стопанисван от "Порт Ливадия" ООД. "Цзян Фу" отплавал от Находка на 18 август.

Транспондерът на кораба бил изключен от 24 юли до 2 август, когато той бил в открито море. Това става ясно от данните за проследяване на съдовете. Според морските конвенции това е допустима практика по усмотрение на капитана, но означава, че съдът не може да бъде публично следен.

На 16 август на същия кей пристигнал друг кораб. На него били натоварени 20 500 тона въглища и той отплавал за южнокорейското пристанище Улсан на 24 август. Информацията е от документацията на руските пристанищни власти.

От Ройтерс не успели да се свържат с оператора на "Цзян Фу". Това е регистрираната в Китай компания "Сънрайз шип мениджмънт". Базираният в находка транспортен агент на кораба не отговорил на молбите за коментар, отправени писмено и по телефона. Не отговорили и от "Порт Ливадия" ООД.

► Вторият маршрут е през Холмск на руския остров Сахалин.

Най-малко два кораба от КНДР стоварили въглища в тамошен док през ангуст и септември 2017 г. Те пристигнали от севернокорейските пристанища Вонсан и Теан, показват данните в Находка и от проследяването.

"Рун Ра 2" разтоварил три пъти в Холмск между 1 август и 12 септември общо 15 542 тона въглища. А от "Ул Чжи Бон 6" били разтоварени обко 10 068 на два пъти - на 3 август и в седмицата между 1 и 8 септември.

От руската митница не пуснали въглищата поради санкциите на ООН. По-късно обаче те били натоварени от същия док на стопанисвани от китайци кораби. Според документацията на пристанище Холмск тези съдове посочили като дестинация Северна Корея, твърди пожелал анонимност източник, близък до пристанищните власти на о. Сахалин.

Репортери на Ройтерс получили достъп до тези документи. Вместо към КНДР обаче корабите се насочили към пристанищата Похан и Инчхон в Южна Корея, показват данните от проследяването им.

Говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин заяви днес пред репортери, че не знае нищо за ситуацията. Но допълни, че Пекин се надява резолюциите на ООН изцяло да бъдат спазвани.

Китай няма да позволи на която и да било своя компания или физическо лице да прави нещо, което е срещу тези резолюции. Ако има убедително доказателство, че това се случва, властите ще подходят сериозно и в съответствие със закона, увери тя.

В сряда американското министерство на финансите наложи санкции на собственика на "Ул Чжи Бон 6" за доставка на севернокорейски въглища в Холмск след влизането в сила на санкциите.

Засега не е ясно кои компании са се облагодетелствали от доставките.

Попитан по този въпрос, чиновник от южнокорейското външно министерство заяви:

"Нашето правителство наблюдава всички дейности от страна на КНДР по заобикалянето на санкциите. Работим в тясно сътрудничество с международната общност за тяхното прилагане."

Той отказа да уточни дали ведомството знае за доставките, за които съобщава Ройтерс.

Японското външно министерство засега не е отговорило на молбите за коментар.

Европейските разузнавателни източници заявиха, че маршрутът се е отклонил към Русия, след като Китай - единственият съюзник на Северна Корея, започнал да конфискува изнесените оттам стоки.