Във  филма „Формата на водата“ Гийермо дел Торо практически изцяло повтаря сюжета на пиесата Let Me Hear You Whisper („Нека чуя твоя шепот“) на американския драматург и носител на „Пулицър“ Пол Зиндел, написана през 1969 г. Това твърди неговият син Дейвид, цитиран от „Гардиън“.

Пиесата „Нека чуя твоя шепот“ разказва за чистачка, работеща в секретна лаборатория през 60-те години. Тя започва връзка с делфин, подложен на експерименти от сътрудниците в лабораторията. Когато разбира за плановете на учените да направят вивисекция на делфина, тя се опитва да го спаси, като го пусне в морето.

Сцена от телевизионната постановка по пиесата на Пол Зиндел Let Me Hear You Whisper.

Сюжетът на „Формата на водата“ е сходен, само че в ролята на делфина е хуманоидно същество. Дейвид Зиндел отбелязва, че много сцени от пиесата се повтарят във филма едно към едно.

И в двете произведения жената е чистачка, която се сприятелява с водното създание, като му носи храна. И в двете произведения тя танцува пред резервоара, в който го държат, с моп в ръце. И двете жени имат приятелка – друга чистачка, която им помага.

Но има и разлики – във „Формата на водата“ главната героиня е няма и комуникира със съществото чрез езика на знаците. Жената от пиесата говори, но споменава за немите хора в разговор за невъзможността на делфина да говори, казвайки:

„Някои хора са неми, нали знаете. Но само защото не могат да говорят, ние не ги убиваме.”

Във „Формата на водата“ има и още един важен герой – съседът гей, близък приятел на жената.

Творческият екип, създал „Формата на водата“, е представил филма като оригинална идея и не е споменал произведението на Зиндел като вдъхновение.

На 23 януари „Формата на водата“ получи 13 номинации за „Оскар“, включително за най-добър филм, най-добър режисьор и най-добър сценарий.

„Шокирани сме, че толкова голямо киностудио без притеснение е направило филм по мотиви от работата на моя баща, без да спомене името му в надписите и без да се обърне към наследниците му по повод авторските права“, посочва Дейвид Зиндел.

Пол Зиндел (1936-2003) печели „Пулицър“ през 1971 г. с пиесата си „Влиянието на гама лъчите върху лунните невени“, поставяна и в България.

Според Бони Зиндел, бивша съпруга на драматурга, „Нека чуя твоя шепот“ е една от ранните му творби и сред първите, показани по телевизията. Тази пиеса имаше „специално място в сърцето на Пол“, пише тя в имейл до вестника.

В четвъртък от Fox Searchlight, студиото, което държи правата на филма на Дел Торо, отговориха:

„Гийермо дел Торо никога не е чел, нито е гледал пиесата на г-н Зиндел под каквато и да е форма. Г-н дел Торо има 25-годишна кариера, в която е направил 10 игрални филма и винаги е бил много открит относно влиянията и вдъхновенията си. Ако семейството на Зиндел има въпроси относно тази оригинална работа, ние приветстваме разговор с тях.“

Някои онлайн коментатори посочиха, че в интервю за списание, наречено Written By, режисьорът е разказал, че отчасти идеята за филма е възникнала от разговор с писателя Даниъл Краус (асоцииран продуцент на филма), който му разказал за „чистачка, която отвлича човек амфибия от тайна правителствена лаборатория”. В сайта на Краус е посочено, че филмът е базиран на оригинална идея, която е негова и на Дел Торо. Засега Краус не отговоря на запитванията на „Гардиън“.

Междувременно зрители на „Формата на водата“ все по-често правят сравнения с пиесата на Зиндел в социалните мрежи.

„Доста хора ни казват, че са поразени от приликите – пише Дейвид Зиндел. – Ние сме много благодарни на почитателите на Пол Зиндел, че привлякоха вниманието ни към този проблем.”

"Площад Славейков"