Помни ли някой кога се проведоха парламентарните избори в Германия? Точно преди 124 дни и страната все още е без правителство. Е, предишният кабинет под канцлерството на Ангела Меркел продължава да изпълнява служебно задълженията си, но иде реч за друго. Никога досега в историята на ФРГ не е било толкова дълго след парламентарен вот политическите сили да не са успели да сформират кабинет.

След провалени опити да се състави правителство на консерваторите с либералите и Зелените днес започна покерът по сформиране на кабинет между десницата – Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел, баварския Християнсоциален съюз (ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП).

В 9 ч. местно време (час по-късно българско) в централата на ХДС в Берлин – дом "Конрад Аденауер", първо се срещнаха партийните лидери – Ангела Меркел, Хорст Зеехофер и Мартин Шулц. Час и 40 минути по-късно към тях се присъединиха и екипите им от преговарящи – общо 15 души.

При пристигането си тази заран в дом "Конрад Аденауер" Ангела Меркел заяви пред журналисти: "Хората очакват от нас да поемем по посока сформиране на правителство. Мисля, че това е възможно, и то в обозримо  време."

По повод приключилите преди две седмици проучвателни разговори между десницата и социалдемократите, които отвориха пътя към сегашните преговори, Меркел съзира "една много добра рамка". Сега основното било да се преговаря бързо, тъй като ставало дума за нова динамика в името на Германия.

Мартин Шулц също се обяви за бързи и конструктивни преговори. Целта на социалдемократите била да се постигне справедливост в страната (разбирай наливане на милиарди евро в социалната сфера), а на международната арена Германия отново да е водеща сила в рамките на Европейския съюз. С оглед на предизвикателствата, идващи от САЩ и Китай, светът се нуждаел от силна и проевропейска ФРГ.

Социалдемократите нямат друга алтернатива, освен да склонят на сформиране на широка коалиция с десницата, каквато след парламентарния вот техният лидер Мартин Шулц категорично отхвърли и обяви, че партията му излиза в опозиция.

Рейтингът на ГСДП обаче непрестанно се срива. На общите избори, проведени на 24 септември м. г., бюлетина за социалдемократите пуснаха 20,5 на сто от участвалите във вота. Ако изборите биха били сега, за ГСДП биха гласували едва 19 на сто, сочат последните социологически проучвания. При консерваторите няма промяна – 33 на сто подкрепа.

Шулц е опитен политик и много добре знае, че крайнодясната популистка партия "Алтернатива за Германия" печели все по-голяма подкрепа. Няма да е изненада, ако при евентуални предсрочни избори тя излезе втора сила, което би било съкрушителен удар за социалдемократите. Така за тях е далеч по-добре да влязат в управлението на страната, отколкото да се обезличат при евентуални предсрочни избори.

Проблемът на Мартин Шулц е наложеното след парламентарния вот през 2013 г. от предишното ръководство на партията му допитване до всички партийни членове дали ГСДП да участва или не в широка коалиция.

Така ако сега коалиционните преговори с десницата приключат с успех, всичките над 440 000 членове на ГСДП ще гласуват с писма подкрепят или не широка управленска коалиция в Берлин. Настроенията засега са по-скоро "не". Най-отявлени противници на управление под канцлерството на Меркел са членовете на младежката организация на ГДСП, които водят жестока кампания срещу управление с ХДС и ХСС.

За подобно допитване са нужни две до три седмици.

При най-оптимистичния вариант Германия ще има правителство най-рано през март.