Столичният "Център за градска мобилност" показа новия "зелен билет", който да стимулира хората да оставят автомобилите си и да ползват градския транспорт.

Това ще става два дни след отчетен особено мръсен въздух в София, тъй като официалната информация за концентрациите на прах идва в общината към 10 часа на следващия ден и тогава вече е късно за евтин градски транспорт или затваряне на зоните за платено паркиране.

Билетчето ще се продава, ако има превишаване на концентрациите на фини прахови частици над 200 микрограма на куб. метър (при норма от 50 микрограма за денонощие) в поне две от градските станции за измерване в два последователни дни или в 4 за един ден. В тази ситуация ще трябва да бъдат пуснати повече коли, за да се поеме увеличеният брой пътници. Допълнителните разходи на транспортните оператори за това ще бъдат компенсирани от бюджета на общината.

Новият билет ще струва 1 лев, ще важи за цял ден и за цялата мрежа на градския транспорт.

Решението за извънредната мярка срещу мръсния въздух в столицата бе гласувано на 25 януари тази година от Столичния общински съвет. Освен билетите, СЦГМ ще разпространява и карти за преференциално пътуване в цялата градска мрежа.