СИМОНА РУСЕВА

Осъдената в Хартум на смърт заради вярата си суданка християнка Мериам Яхия Ибрахим (27 г.) и впоследствие помилвана, най-сетне се радва на истинска свобода. Семейството й, придружено от италианския заместник-външен министър Лапо Пистели, днес се приземи на летище "Чампино" в Рим с полет от Хартум.

Младата жена в напреднала бременност получи смъртна присъда на 15 май, за което Клуб Z писа. На 27 май тя роди в затвора второто си дете – Мая. Дори в момента на даряване на нов живот веригите й не бяха свалени.

Вината й бе, че тя е християнка и остана непреклонна, като отказа да приеме исляма. Това в Судан е смъртен грях. Баща й бил мюсюлманин, значи такава би трябвало да е и тя. Откаже ли да се върне в “правата вяра”, наказанието е бесило.

Другото й “престъпление” бе, че през 2011 г. се е омъжила за християнин. И то се наказва със смърт заради прелюбодейство. Тя не е изневерила на съпруга си Даниел Вани, но според шариата съжителство с друговерец е равносилно на изневяра.

Италиански полицаи свалиха движещия се в инвалидна количка Даниел Вани, съпруга на Мериам.

Преди да произнесе суровата присъда – 100 тояги и впоследствие бесило, съдията даде на Мериам 4 дни за размисъл. Въпреки това жената остана непреклонна – нейният бог е Христос и по-скоро би умряла, отколкото да се отвърне от християнството.

Световната общност се надигна, намесиха се САЩ, Германия, Великобритания, Франция и много други държави. На 23 юни Мериам бе помилвана.

След напускането на затвора Мериам и семейството й бяха на път за САЩ. Те обаче бяха спрени на летището в Хартум и обвинени в опит нелегално да напуснат Судан. Майката отново беше арестувана. САЩ, чийто гражданин е съпругът на Мериам – Даниел Вани, остро протестираха. В целия свят се надигна вълна от гняв срещу режима в Хартум.

Така Мериам беше освободена от ареста, но й бе наложена забрана да напуска страната. Семейството намери убежище в посолството на САЩ в Хартум.

Италия, явно с тайното застъпничество на Ватикана, изигра решаваща роля за днешната радостна развръзка. Веднага след приземяването на щастливото семейство в Рим, папа Франциск е бил уведомен. Светият отец е изразил огромната си радост от щастливия край, съобщават италианските медии. 

Преди да излети от Хартум, Мериам е дала интервю за католическия вестник “Авениере”. Тя е изразила надежда, че в Рим ще може да целуне ръка на папа Франциск.

“Все още не е решено дали в близките дни такава среща ще може да се организира”, каза днес говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди.