Честита 2968 година!

Не, не е грешка. Това си пожелаха берберите в Алжир в деня, в който по нашия календар е 12 януари 2018 г., пише в. "Ел Паис".

Само допреди няколко години такова нещо е можело да доведе до затвор или изгнание. В края на миналата година обаче алжирският президент Абделазиз Бутефлика подписа указ, който разреши на берберите да честват празника си, наречен йенайер. На езика амазиг това означава първо число от месеца. Празненствата са тридневни и са в чест на победата на берберския цар през 950 г. преди Христа срещу дошлия да ги колонизира египетски фараон.

Особено пищни бяха първите разрешени от закона тържества. Бербери, облечени с кожуси от кожи на животни, разиграваха унищожаване на враговете.

Властите в съседно Мароко също се очаква да направят официален празник берберската нова година. Това заяви Рашид Хазжа - председател на Световното събрание на амазигите (другото название на берберите - б.р.). Според него всички партии от управляващата в Мароко коалиция с изключение на ислямистката Партия на справедливостта и развитието (съименничка на тази в Турция) подкрепят идеята.

"Нас ни има в Северна Африка преди исляма и преди идването на арабите. Официалната история обаче винаги е била писана от арабите", изтъкна Хаджа.

Кои са берберите

В Алжир, чието население е 33 милиона души, живеят близо 15 милиона бербери. В Мароко обаче, чието население е почти равно на алжирското, те са почти 27 милиона.

Официално берберите не са дискриминирани заради своя етнос и език. Но това става само при условие, че подкрепят управляващата идеология. В такъв случай те дори могат да достигнат високи позиции. Бербери са бившият президент на Алжир Лиамин Зеруал и настоящият премиер на Мароко Дрис Джету.

Може би най-известният бербер днес е легендарният френски футболист Зинедин Зидан. Син на преселници от Алжир, той израства във Франция и става последователно световен и европейски шампион с нейния национален отбор.

Освен велик футболист, Зинедин Зидан се оказа и успешен треньор. Доказа го начело на "Реал" (Мадрид).

Указът на Абделазиз Бутефлика бе посрещнат със смесени реакции. Най-оптимистично настроените смятат, че с новата година е настъпила нова епоха в Алжир. Други смятат, че стъпката има две цели. От една страна, според тях президентът иска да успокои жителите на областта Кабилия, които вече трети есец поред демонстрират срещу отказа на парламента да приеме закон за обучението на амазиг в училищата в страната. От друга страна, редица анализатори предполагат, че държавният глава се опитва да спечели гласовете на берберите да изборите през 2019 г.

Самият Бутефлика много рядко се появява публично от 2013 г., когато получи мозъчен инсулт. През 2014 г. той спечели изборите, без да става от инвалидната си количка и без да се появява пред хората. Догодина изтича четвъртият му поред мандат.