"Аушвиц" е може би най-страшният концентрационен лагер, останал от Втората световна война. Лагерът е запазен като мемориал в памет на жертвите на Холокоста и всяка година се посещава от над 700 000 туристи. Огради от бодлива тел, затворнически халета и газови камери са само част от подтискащите гледки, които можете да видите в "Аушвиц". На фона на тази картина ухилено до уши младо момиче би изглеждало меко казано странно. Американската тийнеджърка Бриана от Алабама обаче не смята така.

Момичето, чиято фамилия не се споменава заради новата политика на Google за личните данни в интернет, си направило ухилено до уши селфи при посещението си в концентрационния лагер. Само за няколко часа снимката е получила над 4500 ретуита, а почти 3200 души са я добавили към любимите си туитове (favourites). Огромната ѝ популярност в социалните мрежи обаче далеч не е само в положителна посока. Бриaна започнала да получава остри критики, че се подиграва с жертвите на нацистките концентрационни лагери и проявява неуважение към трагедията им. Други откровено започнали да я обиджат и дори ѝ изпращали смъртни заплахи, казва самата тя. 

Бриана в Аушвиц. Снимка Twitter

В туитър профила си (@PrincessBMM ) Бриана заявава, че поводът за селфито е годишнина от смъртта на баща й. Той споделял интереса ѝ към изучаването на историята и последната тема, която изучавали преди смъртта му, бил именно Холокостът. Това мотивирало Бриана да направи обиколка из "Аушвиц" година след като починал, тя дори искала да се срещне с оцелели хора от лагерите. Въпреки острите критики ученичката не смята, че е извършила нещо нередно. 

"Ако трябва да съм честна, не възнамерявам да променям нищо в поведението си, защото не смятам че съм сторила нещо нередно,“ споделя тя пред медиите. „А и все пак разказах каква е историята зад моята екскурзия до там - затова и не съжалявам за нищо.“

Тийнейджърката добавя също така, че е била шокирана от небивалия интерес към снимката и смъртните заплахи, които ѝ били изпратени. 

Американската психоложка Андреа Летаменди казва, че селфитата не са просто обикновен нарцисизъм, а начин за изразяване на емоции и най-важни преживявания, особено в живота на по-младите хора. Бриана има и защитници в социалните мрежи, които ѝ изказват съболезнования за загубата и подкрепят начина, по който е отбелязала годишнината от смъртта на баща си. 

Тя не е първият потребител на социалните мрежи, остро разкритикуван за „неуместни“ снимки. Дори снимка на американския президент Барак Обама с британския премиер Дейвид Камерън и министър-председателя на Дания Хеле Торнинг-Шмит от церемонията в памет на Нелсън Мандела беше цензурирана, защото е била приета за „неподходяща“. 

Друг американски тийнейджър Джей Флетчър също получи много негативни коментари заради "шега" с трагедията в Чернобил. Флетчър пуснал в туитъра си снимка с коментар "Правя си селфи на радиоактивен фон".

Чернобил също е "атрактивен фон" за тийнейджъркси селфита.
Друг туитър потребител пък се е щракнал усмихнат заедно със спящ
бездомник.

Заради новата мода с "неуместните селфита" е създаден блогът selfiesatseriousplaces.tumblr.com, в който американецът Джейсън Фейер (@heyfeifer в туитър) събира странните приумици за снимки на потребителите в социалните мрежи. На страниците на блога му могат да се видят селфита не само от концентрационни лагери, а и такива пред останките на Световния търговски център, и дори момиче направило физиономия duck face (патешка човка) пред Берлинската стена.