Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън поднови днес във Варшава обвиненията си срещу Русия във връзка с химическите атаки в Сирия - обвинения, отхвърлени от Москва, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"По повод забележките ми относно Русия и използването на химически оръжия в Сирия поддържам вече казаното", заяви Тилърсън на обща пресконференция с полския си колега Яцек Чапутович.

Обвиненията му бяха отправени във вторник в Париж на международен форум за разследване на престъпления с употреба на химически оръжия в Сирия. 

"Правителството на Сирия може би все още използва химически оръжия и отговорността за това носи Русия", каза той.

На другия ден Кремъл обвини в отговор САЩ, че "замотават" разследвания във връзка с такива случаи.

"През последните 24 до 48 часа печатът помести информации от явен източник за използването на хлор като оръжие в Сирия", каза днес Тилърсън.

Тези нападения "нарушават всички конвенции, подписани от Русия", продължи той и добави, че тази страна, "съюзничка на Асад", трябва да реагира.

След като пристигна във Варшава снощи, Тилърсън разговаря с президента Анджей Дуда, премиера Матеуш Моравецки и с Чапутович, а после почете паметта на жертвите на концентрационния лагер Аушвиц-Биркенау. Държавният секретар на САЩ акцентира на пресконференцията върху добрите отношения между Вашингтон и Варшава. Той заяви, че подкрепя Полша в противопоставянето й срещу изграждането на газопровода "Северен поток-2" между Русия и Германия, твърдейки, че тръбата ще допринесе Европа да остане "зависима от руския природен газ".

Газопроводът "Северен поток 2" трябва да бъде пуснат в експлоатация в края на 2019 г. и да удвои капацитета за пренос на газ от Русия до Германия. Всяка от двете му линии е с мощност 27,5 млрд. куб метра годишно. Полската енергийна компания ПГНиГ (PGNiG) през ноември подписа петгодишен договор за доставки на втечнен природен газ от САЩ като алтернатива на покупките от Русия, припомня ТАСС.