Реномираното "Made in Germany" определено може да изглежда и странно, ако става дума за уиски - точно тази напитка решително не е най-типичната за средноевропейските географски ширини. Но защо пък трябва да се робува на общоприетото и защо да не се експериментира с нещо по-неочаквано, си казват някои германци още преди 30-ина година, което им позволява днес вече да вадят на пазара първите шишета с отлежала течност.

За пионер в бранша е смятан Кристиан Грюл от градчето Овен във федералната провинция Баден-Вюртемберг - районът с най-голяма концентрация на производители на уиски в Германия. Междувременно те са се обединили в съюз (под мотото "Ние ще растем") и организират състезания за най-добро германско уиски, което дори не е лесно да бъде избрано, при положение, че във Федералната република съществуват цели 300 майстори на този вид питие.

"В уискито има нещо мистично и именно това привлича производителите му", казва председателят на техния съюз Ханс-Герхард Финк. Самият той вади по 250 000 литра от кехлибарената течност годишно и изобщо не се безпокои от сравнението с ненадминатите шотландци. "До няколко години ще ни признаят и нас за нация-експерт по уискито."

"Германското уиски запълва само една малка ниша в сравнение с шотландското", приземява нещата на свой ред специалистката по темата Ангела Виола Вайс, избрана от производителите в Овен за швабска посланичка на уискито. Качеството все още не е много сходно, поради което не би било лесно един ценител на шотландското уиски да бъде накаран да му изневери заради швабското.

То повече напомняло ирландските с тяхната мекота, казват познавачите.  А за производителите, наблягали до момента на плодовите ракии, крие перспективи от гледна точка на все още ненаситения пазар в тази сфера. Заради това и го рекламират усилено, включително на специални дегустационни турове, по време на които може да се установи докъде са стигнали германците в опитите си да се утвърдят в това ново за тях поприще. През юни 2017 бе организиран и първият Ден на германското уиски, следващият – в края на юни тази година – вече е набелязан.