Днес столичани ще се возят в градския транспорт със „Зелен билет“ на цена от 1 лв. за целия ден за всички линии. Припомняме, че мярката беше одобрена с решение на Столичен общински съвет на 25 януари тази година.

Общината въведе „Зеления билет”, като причината са завишените нива на фини прахови частици в столицата, които бяха констатирани предходните няколко дни. Целта на новия билет е да се насърчи използването на градския транспорт. 

От Столична община излязоха и с препоръки към шофьорите и домакинствата:

"Особено внимание обръщаме на собствениците на  автомобили с екологичен клас под ЕВРО5, да ограничат придвижването с тях. В случай, че използвате личния си автомобил, Ви молим да не оставяте двигателя включен при престой по-дълъг от 3 минути. Призоваваме домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление."

Съветите на лекарите са гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца, и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито. При ходене пеша изберете маршрут, който не е покрай големите градски булеварди.