Роджър Федерер грабна титла №20 в турнирите от Големия шлем. Швейцарецът би Марин Чилич (Хърватия) на финала на Откритото първенство на Австралия с 3:2 сета - 6:2, 6:7(5), 6:3, 3:6, 6:1.

Маестрото защити първото си място в Мелбърн - и през миналата година той спечели в 5 сета, тогава срещу Рафаел Надал. Федерер игра на своя финал №30 в надпревари от Шлема. Прекият сблъсък за титлата на "Род Лейвър арена" бе повторение на финала на "Уимбълдън" от миналата година.

Разликата е, че тогава Федерер победи далеч по-лесно - с 3:0. Маестрото остава №2 в световната ранглиста, но вече е съвсем близо до Надал - разликата в точките е само 155. А Чилич измества Григор Димитров от третата позиция.

Финалът започна отлично за швейцареца, който има вече 6 титли на "Аустрелиън оупън" (от 7 финала). Той поведе с 4:0 и бързо успя да затвори откриващата част. Вторият сет беше далеч по-интересен - съперниците имаха точки за пробиви, но сервиращите оцеляваха и така се стигна до тайбрек.

Там Чилич се представи на страхотно ниво и изравни - 1:1. А Федерер загуби първия си сет от началото на турнира тази година.

В третата част Маестрото реализира брейк за 4:2 и малко по-късно си върна аванса в общия резултат. Серията му продължи в четвъртия сет с ранен пробив, дръпна с 2:0, можеше и дублира брейка, но Чилич намери сили да остане в битката.

И не само това, шампионът на US Open 2014, върна пробива за 3:3 и направи серия от пет поредни спечелени гейма, като изравни сетовете - 2:2. Както се казва, Марин Чилич беше "под пара".

Сривът в играта на Федерер продълги и в първия гейм на решителния пети сет, когато невероятния рейд на хърватина можеше да продължи. Той имаше две точки за пробив, но Маестрото се справи. Той видимо се ядоса и показа на своя съперник на какво е способен.

Федерер на свой ред проби Чилич, а след това и затвърди на 3:0. Това беше ключовият момент в битката. Роджър отново летеше, последва нов брейк за 5:1 и сервис гейм на нула за 6:1 и 3:2. 

На награждаването най-успелият тенисист в историята не сдържа сълзите си.

Вчера титлата при жените отиде при Каролина Вожняцки (Дания) - нейна първа от Шлема. Датчанката надви Симона Халеп (Румъния) - 7:6(2), 3:6, 6:4, и утре ще оглави ранглистата на нежния пол.

Днес стана ясно, че румънката, която пък отново остана с празни ръце, е посетила болница в Мелбърн заради дехидратация на организма.