Когато последният крал на Румъния почина през декември 2017 г., изглеждаше, че всички идеи за възстановяване на монархията са си отишли с него. 

Крал Михай, който умря на 96 г., далечен роднина на британската кралица Елизабет Втора, прекара живота си в изгнание в Швейцария и Англия. През 1990 г. получи разрешение да се върне в Румъния след края на режима на Чаушеску.

На погребението на Михай се появи обаче нова фигура, пише "Дейли Телеграф". Всички очи бяха обърнати към Никълъс Медфорд- Милс, 32-годишния възпитаник на обществени училища във Великобритания. Той е единственият син на принцеса Елена, която е втората от петте дъщери на Михай. Медфорд-Милс е най-възрастният наследник от мъжки пол на румънския престол - трон, който практически не съществува.

Висок, тъмнокос и елегантен, той е "популярният принц" в Румъния, а заедно със съпругата си Алина Байндър са нещо като местният вариант на Хари и Меган.

Не всички са толкова ентусиазирани. Някога любимец на покойния крал Михай, който го провъзгласи за принц Николае Румънски през 2007 г., пред август 2015 г. той загуби благоволението на дядо си и беше лишен от титлата си, като причините останаха неясни.

Според някои кралят се разгневил, когато се появила новината, че Медфорд-Милс е баща на извънбрачно дете от румънска екоактивистка. Според други той не харесвал сблъсъците на Никълъс за позицията на наследник с най-голямата дъщеря на краля принцеса Маргарета (бивша приятелка на бившия британски премиер Гордън Браун), която няма деца от съпруга си, принц Раду. 

Медфорд-Милс беше отстранен от линията на наследниците със съобщение, в което се казваше, че Румъния трябва да бъде водена от "управник, който е скромен, уравновесен, с морални принципи, уважение и мисъл за другите". Бившият принц се върна във Великобритания, но семейството му, вкл. и майка му, все така отказват за контактуват с него.

Той обаче изглежда не се е отказал от амбициите си към несъществуващия румънски престол.

Този уикенд Медфорд-Милс и съпругата му се местят в Румъния, за да започнат нов живот. Те се изнасят от Лондон и Хенли, където се ожениха на скромна гражданска церемония преди месец.

Никълъс ще ръководи организацията си, която се занимава с образователни проблеми, а Алина работи за Асоциацията на собствениците на самолети и пилоти, нейният баща е бил пилот. Но очевидно планират да водят и публичен живот като готвят лъскава  сватба през септември, подробности, за която се появяват в румънската жълта преса, в която те са описвани като най-бляскавата двойка в Източна Европа.

Пред "Телеграф" Никълъс твърди, че няма намерение да се съревновава с леля си кой е наследник на престола. "По-голямата картина е, че ние сме румънското кралско семейство и нашите намерения са да дадем своя принос за страната", обяснява той. 

Очевидно роднините му не мислят точно така, защото през ноември м.г. те подадоха оплакване до швейцарската полиция, че той се е опитал със сила да нахлуе в дома на крал Михай и че е "бил физически и вербално агресивен" към трима души от персонала. Принцеса Елена осъди сина си, че е нарушил "спокойствието, страданието и достойнството" на баща ѝ.

Защо семейството му се е обърнало срещу него? "Наистина не знам. Имам някои предположения, но не е само едно нещо. Беше твърде внезапно - извърлиха ме от семейството и това е много тъжно", твърди той.

Той потвърждава, че има извънбрачна дъщеря, но не вярва, че това е причината за разрива. Николета Цириан, майка на детето, заявява, че той е отказал да има нещо общо с нея или дъщеря им, като е отказал всякаква финансова и емоционална подкрепа.

Според него тя отказала да направи ДНК тест, който да потвърди бащинството му. 

След като завършва училище Никълъс прекарва години в Африка като в един момент е в британската армия в Кения. Като се връща във Великобритания няма постоянна работа.

Междувременно в Румъния правителството започва да връща конфискуваната собственост на кралското семейство. През 2011 г., за да отбележи 90-годишнината си крал Михай направи първото си обръщение съм парламента в Букурещ като призова да се сложи край на лошите политически навици от миналото.

Година по-късно Никълъс за първи път отива в Румъния като придружава чичо си Раду. Той не знае езика на майка си, решава да прекара месец в град Ласи, където британските посланици учат румънски.

През 2015 г. той организира спонсорирана 1000-километрова обиколка с велосипед, като посещава почти всеки румънски град. Събитието става много популярно.