Американският ритъм енд блус певец Бруно Марс бе удостоен с шест награди "Грами", включително в категорията за най-добър албум на годината за 24K Magic, на церемонията в "Медисън Скуеър гардън" в Ню Йорк, предаде Франс прес.

За първи път артистът, роден в Хаваи, получава най-престижната награда "Грами" за албум.

Марс получи също "Грами" за песен на годината и за запис на годината.

Рапърът Джей-Зи не получи нито една от наградите "Грами" в осемте категории, в които бе номиниран, и обиден реши да не пее на церемонията.

Политически проблеми като сексуалния тормоз, насилието с огнестрелни оръжия, младите имигранти "мечтатели" и Доналд Тръмп съпътстваха церемонията за наградите "Грами" снощи в "Медисън Скуеър гардън" в Ню Йорк, предаде БТА. При влизането в залата звездите на червения килим носеха бели рози, за да изразят солидарност с движенията срещу сексуалния тормоз - Time Up и #MeToo. 

Изненадващо на церемонията се появи Хилъри Клинтън. Един от водещите - Джеймс Кордън, пусна запис на подборка откъси от книгата на Майкъл Улф "Огън и ярост" за Белия дом на Доналд Тръмп, прочетени от известни личности, включително г-жа Клинтън. Преди текстовете прозвуча изпълнение на U2 пред Статуята на свободата. Певицата Камила Кабело поиска защита за имигрантите, влезли в Съединените щати като деца, а Джанел Моне говори за правата на жените.

Кънтри артистите Ерик Чърч, Марън Морис и Брадърс Осбърн изпълниха наградената с "Грами" през 1993 г. класическа песен на Ерик Клептън "Сълзи в небето", за да почетат паметта на жертвите, убити на концерта в Лас Вегас през октомври, както и на концерта на Ариана Гранде в Манчестър, Великобритания, през май.

"Болезнената истина е, че през 2017 година на тези две събития 81 любители на музиката, каквито сме и ние, отидоха да се насладят на музиката и повече не се върнаха у дома", каза Морис.

Британският поп певец Ед Шийран получи две награди "Грами" - за най-добър албум с поп вокал за албума Divide и за най-добро изпълнение на поп соло за Shape of You. 26-годишният Шийран, който не присъства на церемонията в Ню Йорк, бе номиниран за най-добър албум с поп вокал заедно с Лейди Гага, рок групата "Колдплей" и Кеша. Той бе сред фаворитите в тези две категории, но отпадна от основните, отбелязва АФП.

Кендрик Ламар получи "Грами" за най-добра рап песен, най-добро рап изпълнение и най-добро музикално видео.

Грами в категорията най-добър албум с инструментален джаз грабна Били Чайлдс за Rebirth, а Сесил Маклорин Салвант - за най-добър албум с вокален джаз за Dreams and Daggers.

Канадската певица Алесия Кара взе "Грами" в категорията най-добър нов артист. 21-годишната Алесия се състезаваше с поп певицата Джулия Майкълс и рапърите Халид и Узи Верт. 

"Още като дете фантазирах под душа как получавам "Грами", каза певицата след обявяването на наградата. - Има невероятни артисти, които правят невероятна музика и имат нужда да получат признание, но не го получават заради състезанието за популярност и заради мрачни сметки. Това е много жалко и затова искам да насърча всички да подкрепят истинската музика и истинските артисти, защото всички трябва да имат равни шансове", изтъкна Алесия. 

Тя пише сама песните си, с които иска да помага на младите хора да намерят мястото си. Кара бе номинирана и в категорията за най-добра песен на годината за "1-800-273-8255", което е националният телефонен номер в САЩ за помощ за превенция на самоубийства.

Сатиричната песен "Путин" на американския композитор и изпълнител Ранди Нюман, посветена на руския президент Владимир Путин, бе отличена с награда "Грами" за аранжимент. Песента е замислена като ироничен химн в прослава на руския президент, който ще се яви на избори за четвърти мандат и ако ги спечели, ще остане на власт до 2024 г.

"Путин може да захранва ядрен реактор с лявото полукълбо на мозъка си. Когато си свали ризата, подлудява жените", пее 74-годишният Ранди Нюман. В края на песента подема женски хор, който представлява гласът на руския народ:

"Вие ще ни отведете в обетованата земя." Певецът отвръща: "Прави сте, защото аз съм мъжът Путин (Putin Man)."

Ранди Нюман е получавал шест пъти "Грами" и два пъти "Оскар". Автор е на песента "Обичам Лос Анджелис" (I Love L.A.) и на една от песните във филма Toy Sory, но също и на сатирични песни. 

Филмът "Ла Ла ленд" бе отличен с две награди "Грами" за саундтрака на композитора Джъстин Хурвиц. Той стана лауреат на два приза "Оскар" през миналия февруари за музиката на "Ла Ла ленд" и за песента "Градът на звездите".

Близо половин век след създаването й легендарната германска група за електронна музика "Крафтверк" получи за първи път "Грами" в категорията за най-добър албум с денс и електронна музика за диска 3-D The Catalogue. Албумът е звукозапис, придружен с документален филм за серия концерти в едни от най-прочутите музеи в света - "Тейт модърн" в Лондон и Музея на модерното изкуство (МоМА) н Ню Йорк. 

"Грами" в категорията за най-добро класическо инструментално соло изпълнение бе присъдена на 26-годишния руски пианист Даниил Трифонов за цикъла "Трансцедентни етюди" на Ференц Лист.

Тази сутрин стана ясно, че президентът Тръмп е приканил привържениците си да информират рапъра Джей-Зи, че благодарение на неговата политика безработицата сред черните американци е "най-ниската, регистрирана някога". Той е пуснал туит в отговор на интервю на рапъра пред Си Ен Ен, в което Джей-Зи заявява, че вулгарното изказване на президента за африканските страни и Хаити "разочарова и ранява". Според Джей-Зи ниската безработица сред чернокожите американци не е заслуга на президента.

Посмъртно "Грами" бе дадена на Ленард Коен и Кари Фишър.