Заглушават ли се други теми със скандала около ратификацията на Истанбулската конвенция? На този въпрос в ефира на бТВ отговори вицепремиерът Томислав Дончев.

"И да заглушава някой една тема с тази, със сигурност не е правителството. Тази тема не произлезе от нас, поне не с тази острота, с която върви в момента", заяви той.

Припомняме, че тезата за "третия пол" в Истанбулската конвенция бе в позицията на ВМРО още през последните дни на 2017 г. Лидер на партията е Красимир Каракачанов, също вицепремиер в кабинета "Борисов-3". Именно патриотите разпалиха дебатите за Конвенцията в посока "третия пол", еднополовите бракове и прочие теми, които отсъстват в документа.

На въпрос дали се въвежда трети пол в Конвенцията, Дончев изтъкна, че телевизиите е трябвало да прочетат поне веднъж Конвенцията в ефир, тъй като повечето коментатори видно не са я чели. И се пошегува:

"Четохте ли я? Е, появи ли ви се желание да си облечете рокля и да носите копринени чорапи?"

Попитан дали хората, обявили се срещу Конвенцията, като "Обединените патриоти", заблуждават умишлено обществото, Дончев отбеляза неутрално:

"Едните са тези, които имат искрени притеснения, има и такива, които откровено злоупотребяват със ситуацията."

Той обаче не поясни в коя от двете групи са "патриотите".

Според вицепремиера Конвенцията "вероятно" би предизвикала промени в законодателството и ще даде сигнал "в България и навън". Той отбеляза, че е важно да се види как са протекли дебатите в другите държави. На въпрос дали тълкувателната декларация, с която ГЕРБ искат да приемат Конвенцията, би имала правна стойност - противно на мнението на множество юристи, Дончев отсече:

"След като големи европейски държави са я приели с тълкувателна декларация, тя няма как да не важи."