Още превантивно върху недвижимости и автомобили - обект на обявената от прокуратурата мегапроверка на богаташите, може да бъдат налагани обезпечителни мерки. Това може да стане за тези техни собственици, които са подсъдими или обвиняеми, тъй като законодателят към много наказания в Наказателния кодекс е предвидил освен затвор и конфискация на имущество.

Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод обявената от сутринта активност на прокуратурата спрямо близо 500 богаташи.

 

"Въпросът е да се установи дали имат криминални или криминалистически регистрации. Още в първоначалния сигнал МВР твърди, че има такива лица. Особено ако например лицето, което се проверява, е обвиняемо или подсъдимо. Тези имущества и предмети могат да бъдат и като обезпечения на вземанията на държавата", подчерта прокурорката.

Друга интересна подробност, която стана ясна от брифинга днес, е, че проверяващите ще се интересуват и от продавача на въпросните скъпи имущества, от които проверяваният ги е купил. Акцията на прокуратурата пък ще се простира само да физически лица – не до фирми.

Другата не особено учудваща новина е, че колосален процент от мегабогаташите е в София, разбра се още от думите на Арнаудова.

Откъде идва всичко?

При главния прокурор Сотир Цацаров идвали справки от две посоки: от Централно управление на НАП - обхващаща 365 физически лица, които, съпоставени с данните на Агенцията по вписванията, са придобили в рамките на 2015 и 2016 г. недвижими имоти с обща стойност над 500 000 лв.

От тях 120 лица за същите две години са придобили имущества за над 800 000 лв.

От Главна дирекция "Национална полиция" пък са постъпили справки за автомобили, които са с изключително висока стойност - "Ролс Ройс", "Ферари", "Ламборджини", "Майбах" и "Бентли" ("защо точно тези марки - питайте МВР", отговори Арнаудова).

Част от тези автомобили са с чужди регистрации, но се управляват на територията на България, но дори и така информациите представляват законен повод за започване на проверка, обясни прокурорката.

Двата вида престъпления, за които ще се проверява, са евентуално извършени данъчи престъпления или пране на пари.

Действията са почти идентични, разликите са само във вида на имуществото, заяви Арнаудова. Тя каза, че вече са готови и чакат разпореждания от прокуратурата териториалните дирекции на НАП и полицията.

"Целта е установяване на конкретни данни за вида на недвижимия имот, дата на придобиване, собствеността преди продажбата. Задължително ще се извършва анализ на средствата на купувачите, доколкото е възможно те да успеят или да не покажат произхода на средствата."

Същото ще е и при автомобилите. Там също ще се проверява предходният собственик.

Проверката, която стартира, показва гигантски, но очаквани дисбаланси. Според петте апелативни района, на които е парцелирана съдебната карта на България.

От общо забогателите за две години с имоти за над половин милион лева 283 лица, 185 са в София, а пък 88 са декларирали придобити недвижимости за над 800 000 лв.

В Пловдив в обхвата попадат общо 27 лица – 18 над 500 000 лв., а 9 - над 800 000.

Във Варна това са 29 лица (20 над 500 000 лв., а 9 над 800 000), а в Бургас 19 души, съответно - 11 и 6.

Водят се две отделни преписки, за да може във всеки един момент, ако главният прокурор поиска, веднага да му бъде предоставена информация, подчерта Арнаудова.

"Напълно възможно е проверките да приключат със законни обясения за произхода на средствата" - цели три пъти по време на брифинга наблегна шефката на звеното "Антикорупция" в прокуратурата.

И...

"Напълно възможно е да се предоставят информация за законен произход на средствата."

И още... 

"Напълно възможно е тези средства да са резултат от легален бизнес, върху които са платени легални данъци. Ние очакваме такива резултати."