В Хърватия излезе първата детска книга, в която се разказва за семейства "на дъгата", т. е. хомосексуални. В нея две майки помагат на сина си Роко да си сложи ските. Това е една от историите в книгата, която е насочена към промяна на нагласите в силно католическата страна, съобщава АФП.

Тя е предназначена за възрастта на детската градина и разказва за живота на две четиригодишни деца - Ана, която има двама бащи, и Роко, които има две майки.

"Ана обича, когато бащите ѝ четат хубава история за лека нощ", пише под една от илюстрациите.

"Миналата година мама Инес и мама Луция помогнаха на Роко да си сложи ските за първи път", казва друг текст под картинка.

"Някои смятат отначало семейството на Роко за необичайно. Но това не притеснява Роко, защото и двете му майки обичат да му правят бананови палачинки, които той обожава", пише още там.

Даниел Мартинович, от  Rainbow Families, асоциация на лесбийки, гейове и трансексуални, които имат или планират да имат деца, представи книгата в столицата Загреб по-рано този месец.

"Направихме я за нашите деца, защото искаме да четат за семейства като нашите", казва IT експертът, който е горд баща на тригодишно дете.

"Когато видя книгата, моето дете каза: Това съм аз", обяснява Мартинович пред АФП.

Той обяснява, че хомосексуалните родители все още се страхуват от предразсъдъци, осъждане и потенциално насилие в консервативната страна с 4,2 млн. население.

Близо 90 на сто от хърватите са католици и организация, свързана с Католическата църква разкритикува книгата като я описа като "противоречива".

"Това е действие, което съдържа ясен политически и идеологически подтекст", твърди организацията "Vigilare" в отворено писмо до образователния министър.

Оттам искат министъра да не позволява книгата да се разпространява в детските градини, но от Rainbow Families отричат да имат подобни намерения.

Засега са отпечатани 500 копия от книгата и тя може да бъде открита в интернет на www.dugineobitelji.com..

"Тя е насочена към деца на родители от един и същи пол, но може да помогне и на деца, които са осиновени или живеят с дядо си и баба си, или имат само един родител", обяснява един от авторите и Иво Сегота. "Това са различни модели на семейства, които съществуват в Хърватия"

В Хърватия, най-младата държава членка на ЕС, има либерализация на гей правата през последните години като хомосексуалните двойки могат да се регистрират като "партньори в съжителство" от 2014 г. Законът им дава същите права като на хетеросексуалните двойки по въпроси като собствеността, наследството, данъците, здравните и социални осигуровки.

Но той не урежда въпроси, свързани с осиновяването на деца, като всичко се решава индивидуално.

Нагласите в Хърватия обаче се променят по-бавно отколкото законите. 

Миналата година гей двойка заведе първото дело за дискриминация заради процес на осиновяване, след като социален център отказа молба за осиновяване.

[[nid:63261]]