Прокуратурата на щата Ню Йорк разследва фирма, която продава профили на фалшиви последователи в социалните мрежи, съобщи Би Би Си. Компанията Devumi е обвинена в кражба на самоличностите на хиляди хора, но отрича, съобщава още "Ню Йорк Таймс".

Според потърпевши, техните имена и снимки са откраднати, за да се създадат реално изглеждащи ботове.

Политици, знаменитости и други публични фигури могат да плащат на компанията, за да бъдат следвани от бответе и така да увеличат популярността си. В социалните мрежи големият брой последователи свидетелстват за силно влияние върху общественото мнение и могат да донесат различни ползи.

На уебсайта на компанията офертите започват от 12 долара за 500 последователи в Twitter, 9 долара за 20 ретуита, и автоматични харесвания за 19 долара месечно. Devumi предлага подобни услуги и в други платформи - Pinterest, LinkedIn, и YouTube.

"Devumi е помогнала на над 200 000 бизнесмени, звезди, музиканти и други да придобият повече популярност и повече плияние върху публиката си", гласи съобщението на сайта на компанията.

Компанията има налични поне 3.5 милиона бота. Според разследващите поне 55 000 от тях използват "имената, профилните снимки, родните градове и други лични данни на реални потребители на Twitter".

Социалната мрежа съдейства на разследващите и обяви, че работи за спиране на дейността на Devumi и подобни компании. Twitter позволява създаването на автоматични акаунти (ботове), но забранява продажбата им. Представители на платформата обявиха, че ще изтрият профилите, които са си купували последователи.