До две години и половина очакваме да бъде изграден скоростният път между София и сръбската граница. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след срещата с вицепремиера на Сърбия Зорана Михайлович и министъра на транспорта, съобщенията и информационните технологии на България Ивайло Московски. 

"За мен основен приоритет в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС са Западните Балкани и в нашето поле на действие са две основни теми, като едната е пътната - изграждане на скоростния път между София и сръбската граница в двете отсечки Калотина-Драгоман и Драгоман-Сливница. Вече стартирахме процедурата, в момента предстои фиксиране на участниците. Основната част ще покрием със собствени средства и се надяваме тя да бъде завършена до 2 години и половина", заяви Нанков. 

През 2010 г. премиерът Бойко Борисов обеща 32-километровото трасе до сръбската граница да е магистрала, след срещата си с тогавашния сръбски премиер Мирко Цветкович. Това така и не се случи. Търгът за отсечката, която е част от европейски коридор №10, беше планиран да се обяви през 2012 г. Обещанията за пътя бяха подновени през 2014 г., но отново безрезултатно.

Сега обаче, на 9 януари т.г.  бяха отворени 12 оферти за избор на изпълнител при изготвянето на техническия проект и строителството на "Модернизация на път І-8 Калотина – Софийски околовръстен път от км 1+000 до км 15+500 и етапна връзка". Това е участъкът след ГКПП "Калотина" до пътния възел при Драгоман. Общата му дължина е 14.5 км. Индикативната стойност на проекта е 141 667 715 лв. без ДДС. Част от средствата са осигурени от Механизма "Свързана Европа".

12 са отворените на 10 януари оферти за избор на изпълнител за изготвянето на технически проект и строителство на "Модернизация на път І-8 Калотина – п. в. "Храбърско" от км 15+500 до км 32+447,20 и етапни връзки". Това е участъкът между Драгоман и Сливница, с дължина 16.98 км. Индикативната стойност на проекта е 117 млн. лв. без ДДС и ще се финансира от републиканския бюджет.

Според Нанков за реализиране на устойчиви проекти от двете страни на границата има бюджет от почти 35 млн. евро. Наред с това той посочи като важен приоритет за България и връзката по река Дунав. 

Московски заяви, че ще работят по подписване на споразумение за воден и железопътен транспорт. Той посочи, че двете държави са си поставили рамка от около 6 месеца, в която трябва да бъдат намалени драстично цените за роуминг услуги. 

"Обсъждаме няколко варианта. Работим и по проект за оптична свързаност между България, Сърбия и Румъния, нямаме заделен бюджет за това, но се надяваме по различни начини да бъде осигурен такъв, за да покрием всички разходи, които ще допринесат", каза Московски.