Живеещият в Лондон бивш министър на околната среда и водите Юлиан Попов привлече огромен интерес към проблема със замърсения въздух в Източна Европа с една единствена снимка. По-скоро скрийншот от сайта на Европейската агенция по околна среда, където се публикуват данните за концентрацията на фини прахови частици (ФПЧ) във въздуха. Със зелено и синьо са оцветени местата, където качеството на въздуха е добро, с жълто – там, където замърсяването е в норма, а с червено са местата със опасни стойности на ФПЧ във въздуха.

Юлиан Попов е забелязал очевидното – че в страните от Западна Европа въздухът е много по-чисто, отколкото в новите източни членки на Европейския съюз.

Европа е разделена от въздуха, който дишаме на Изток и на Запад. Когато говорим за бъдещето на Европа, не можем да игнорираме разделението по качество на въздуха, написа Попов в туитър.

 

 

Този пост провокира стотици коментари и споделяния. Забелязана е и от авторитетното издание „Политико“, което всяка сутрин разпространява своя бюлетин, за който са абонирани голяма част от европейските политици.

Изток vs. Запад – Новата желязна завеса на мръсния въздух в Европа“, написа главният редактор на европейското издание на „Политико“ Райън Хийт.

Данните на Европейската агенция по околна среда и днес показват, че в България и другите страни от Изтока въздухът е много по-замърсен от Западна Европа.