Преходен период до края на 2020 г., през който Великобритания да прилага изцяло правото на Евросъюза, но не участва във вземането на решения, поиска Съветът на ЕС.

Министрите на 27-те упълномощиха Европейската комисия да започне преговорите с Лондон за преходния период до пълното оттегляне от блока.

"Законодателството на ЕС трябва да продължи да се прилага във Великобритания, приетите промени също", заяви българската министърка на външните работи Екатерина Захариева. "Това отговаря на искането на страната за преходен период по настоящите правила", допълни тя.

Тази позиция потвърди и главният преговарящ от страна на Еврокомисията Мишел Барние, който допълни:

"Великобритания ще продължи да участва в общия пазар, митническия съюз... ще продължи да ползва всички икономически облаги и затова трябва да продължи да спазва общностното право."

Великобритания вече няма да бъде член на Евросъюза след март 2019 г. и няма да участва във вземането на решения. Тя ще се превърне в трета страна, но до 31 декември 2020 г. ще трябва да спазва и поетите от ЕС външни ангажименти, коментираха двамата на съвместната пресконференция.Трябва да бъдат избрани конкретни приоритети, които да се обсъжат през 21-месечния период, например бъдещо споразумение за свободна търговия, допълни Барние.

"Достатъчен напредък не значи пълен напредък - трябва да превърнем този юридически ангажимент, който сме поели, в законов текст по време на втората фаза от преговорите", каза още Барние.

"Всички имаме интерес от плавно и подредено оттегляне (на Великобритания от ЕС - б.р.). Преходният период дава възможност именно за такова плавно оттегляне", каза Захариева.

Еврокомисията ще иска европейското законодателство в областта на сигурността да бъде прилагано в преходния срок от Лондон по желание, както и досега. Великобритания следва да остане страна по търговските споразумения на ЕС, сключени по време на прехода, макар че няма да участва в приемането им.

В този двугодишен срок британската страна ще остане в митническия съюз и в единния пазар, но няма да може да сключва двустранни търговски споразумения, освен ако не получи разрешение от ЕС.

От март 2019 г., когато Великобритания напуска Евросъюза, страната повече няма да има представители в институциите на ЕС. Когато бъде преценено, това правило ще допуска изключения и британски представители ще бъдат канени на отделни срещи на равнище ЕС, без да имат правото на глас.

В петък главният преговарящ от страна на Великобритания Дейвид Дейвис заяви, че се надява съгласие по условията на преходния период до срещата на върха вБрюксел през март. Той поиска период от около две години, през които бртанският и европейският бизнес да се адаптират към новите условия след март 2019 г., когато Великобритания ще излезе от Евросъюза.

Според Дейвис през това време Великобритания трябва да остане част от общия пазар и митническия съюз. Той обаче изрази притеснения, че Обединеното кралство ще рябва да приема всички решения, които ЕС взима, без да има думата.

Брианският министър по въпросите на "Брекзит" смята, че преходният период трябва да играе ролята на "мост" към ново партньорство.

"Трябва да намерим начин да решаваме конфликтите, ако законите са срещу нашите интереси и ние нямаме думата. Ще договорим подходящ процес за този временен период", коментира Дейвис и допълни, че обикновено влизането в сила на ключов закон отнема около две години, така че няма да става въпрос за правила, по които Лондон не се е изказал.

Великобритания трябва да може да договаря търговски споразумения с трети страни, но те няма да могат да влизат в сила до края на преходния период, заяви още Дейвис.

Дължината на преходния период също не е уточнена. Британската премиерка Тереза Мей смята, че той трябва да бъде две години, тоест до март 2021 г., докато главният преговарящ от страна на Еврокомисията Мишел Барние предлага той да приключи през декември 2020 г., когато приключва и програмния период на бюджета на ЕС.