12 000 души повече с се возили вчера в метрото, в деня на зеления билет в София на стойност 1 лев. Това обяви в ефира на БНТ кметицата Йорданка Фандъкова.

"Около 23 000 души са се возили в метрото със "зелен билет". Но със сигурност тези 12 000 души повече или поне част от тях са слезли от автомобилите си", добави тя.

И призна, че е рано да се правят анализи за това дали има ефект от въвеждането на по-евтиния билет, а и това е една мярка от много предстоящи.

"Мисля, че имаше ефект. Това е дълъг и сложен процес с включването на гражданите със собствените си усилия с мерки, които общината и държавата въвежда, да могат да участват, защото без участието на всеки един от нас, няма как да преодолеем това голямо предизвикателство пред всеки един голям град.

Говорим за последните мерки, които бяха приети тази седмица от Столичния общински съвет и това са мерки, които се прилагат само при извънредни ситуации, в дните с превишения. По принцип програмата за по-чист въздух включва над 100 постоянни мерки, по които се работи през последните години. Това е втората програма, която изпълняваме"

В момента се работи и по други ключови мерки - подмяна на автопарка, подобряване на инфраструктурата. Има избран изпълнител за новите 60 газови автобуса, които са еко-решението на столицата, обясни кметицата.