По кави правила и неписани закони живееят кралските особи във Великобритания? Част от етикета е описан в британското “Women's Day”. Ето и основните права и задължения.

- Седнала ли е кралската фамилия на трапеза, никой не може да стане, преди това да е направила Елизабет Втора. Ако кралицата вече е станала, никой не може да продължи да е край трапезата и да похапва.

- Утрото на Елизабет Втора започва със скромна закуска. Тя винаги пие чай и предпочита овесени ядки.

- Независимо дали е съпругът й принц Филип или друг член на семейството от мъжки пол, вместо поздрав всички се покланят на Нейно Величество.

- Членовете на кралската фамилия никога не се държат за ръце, забраната важи особено по време на задгранични посещения и пътешествия.

- По силата на закон от 1772 г. никой не може да предложи брак, ако не е получил одобрение на коронованата особа. Ако бъде одобрен и се стигне до венчило, новите членове на семейството на монарха получават благороднически титли.

- На сватбеното тържество участват всички, включително невръстни деца.

- До 2011 г. беше забранено на членове на семейството на монарха да встъпват в брак с католици. Тази забрана вече е отменена, брачният партньор може да изповядва всякаква религия.

- Има обаче стриктна забрана да се оповестяват политически възгледи.

- Даваните от кралицата обеди са строго регламентирани. Нейно Величество първо разговаря с този, който седи вдясно от нея. При втората част от трапезата тя се обръща към седящия от лявата й страна.

- Винаги, когато членове на кралската фамилия пътуват зад граница, носят в куфарите си дрехи в черно. В случай че някой от благородническата рода се спомине внезапно, всеки е длъжен да се облече в траурни дрехи.

- Двама наследници на трона нямат право да пътешестват заедно. Ако се случи самолетна или друга катастрофа с трагична гибел, един от претендентите за престола трябва да остане жив.

- Поради мерки за сигурност членове на кралското семейство не дават автографи, селфито също е под възбрана.

- На всички официални събития дамите са длъжни да носят шапки. След 18 ч трябва да ги заменят с диадеми, но само ако са омъжени. Дълбоките деколтета са строго забранени.

- Кралицата винаги носи ярки тоалети, за да може незабавно да бъде различавана. Тя е и единствената в Обединеното кралство, която има право да сяда зад волан без шофьорска книжка. Няма и задграничен паспорт.

- Всички от кралското семейство са длъжни да приемат поднесени им подаръци, дори най-странните и екзотичните.

- Всички деца учат чужди езици, както и да се изразяват изящно.

- Само любимите кучета на кралицата не са подложени на никакви забрани. И никой няма право да им прави забележки. Основната грижа за тях е на специално назначен иконом. На всяко четириного се поднася индивидуално меню. 

- Кралските любимци могат да правят, каквото си искат. За разлика от членовете на кралското семейство.