Китай е също толкова голяма заплаха за Съединените щати, колкото и Русия, обяви в интервю за Би Би Си шефът на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Майк Помпео. Според него китайските опити за оказване на тайно влияние върху Запада са също толкова обезпокоителни, колкото и руската подривна дейност. Китай обаче разполага с "много по-големи възможности" за провеждане на такива скрити операции, отколкото Русия, подчерта той.

Шефът на ЦРУ призова западните страни да положат повече съвместни усилия за противодействане на китайските опити за упражняване на влияние върху тях като цяло.

"Наблюдаваме много целенасочени усилия за открадване на американска информация и за напълване на Съединените щати с шпиони - с хора, които да работят за китайското правителство срещу Америка", предупреди той.

Помпео посочи, че Китай внедрява свои агенти в американската образователна и здравна система, както и в корпоративните среди.

"Това важи и за други части на света... включително Европа и Великобритания", подчерта той.

Шефът на ЦРУ предупреди, че Русия вероятно ще се намеси в изборите за Конгрес в САЩ през ноември, предаде БТА.

"Не съм видял значително намаление на техните дейности", каза той, визирайки предполагаемата руска намеса в президентските избори в Съединените щати през ноември 2016 г.

Шефът на ЦРУ увери, че Русия не е спирала да се меси във вътрешните работи на САЩ. Попитан дали Москва ще се опита да повлияе на изхода от предстоящите избори за Конгрес, Помпео отговори:

"Разбира се. Очаквам да направят това, но съм уверен, че Америка ще е в състояние да организира свободни и справедливи избори, както и че ние ще успеем да отблъснем руските намеси достатъчно ефикасно, за да нямат те сериозно отражение върху нашите избори".

Досега президентът Тръмп не е признавал, че Кремъл се е намесвал в изборите през 2016 година. А в същото време ЦРУ е напълно уверено, че Русия е манипулирала изборите, пише Би Би Си. Попитан значи ли това, че му се налага да лавира между държавния глава и спецслужбите, Помпео обясни:

"Не се занимавам с лавиране. Мен ме интересува истината. Практически всеки ден докладвам лично на Тръмп цялата известна информация, с която разполага ЦРУ."

И добавя:

"Президентът много се интересува от информацията. Пита за фактите, които му предоставяме. И иска да знае защо ние смятаме, че тези факти са важни".

Началникът на ЦРУ отделя внимание и на заплахата от Северна Корея. Според него американското разузнаване приема много сериозно развитието на ядрената програма на комунистическата страна и е възможно след няколко месеца Пхенян да разполага с ракета, която да достига територията на Щатите.

"Дали сме на президента Тръмп различни варианти, освен дипломатическите, за да се премахне заплахата", обяснява Помпео. Но не отговаря на въпроса дали ЦРУ може да "махне от сцената" Ким Чен Ун преди да е натиснал ядреното копче.