Дейвид Бекъм най-накрая получи зелена светлина за собствен футболен отбор в Маями, който да играе в професионалната "Мейджър лийг сокър" (МЛС) на САЩ. 

Бившият капитан на националния отбор на Англия обяви плановете си на 5 февруари 2014 г. и води голяма битка, като на моменти в тези четири години шансовете му никак не изглеждаха големи.

Все още не е ясно как ще се казва отборът, който ще започне в МЛС от 2020 г. Има и доста други въпроси, които засега са без отговор, а някои анализатори и от двете страни на океана продължават да поставят бъдещето на проекта под съмнение.

Преди часове Бекъм и партньорите му - строителни магнати с бизнес в щата Флорида, дадоха пресконференция, която повече приличаше на шоу, отколкото на брифинг. Един от големите в историята на "Манчестър Юнайтед" не криеше вълнението си, а в цялата еуфория опитваше да отговаря на въпроси.

Бекъм започва да търси екип и старши треньор. Той отхвърли възможността един от бившите му съотборници и близък приятел - Гари Невил, да заеме позиция в клуба. Заяви, че е получил десетки съобщения и телефонни обаждания от Европа - футболисти и специалисти искали да научат повече за плановете му.

На видео в залата бяха пуснати честитки от Неймар и от отказалия се от леката атлетика легендарен спринтьор Юсейн Болт.

Различното, което Дейвид иска да направи с клуба си, е изграждането на футболна академия (школа). Това не е практика в професионалния спорт в Америка. Отборите от големите лиги разчитат на играчи, извървели пътя от училищата и колежите.

В академията бившият №7 иска да пренесе духа от "Манчестър Юнайтед". Това не е изненада, тъй като самият Бекъм е продукт на школата на "червените дяволи", заедно с братята Невил, Райън Гигс, Ники Бът, Пол Скоулс и т.н. Или така нареченият "Клас '92" (на годината, в която започне да играе в първия тим на "Юнайтед").

Дейвид Бекъм и партньорите му имаха главоболия заради изграждането на 25-хиляден стадион. Арената се прави в "овъртауна" на Маями, но местните жители все още протестират срещу изграждането й. Една от причините е, че това ще се отрази на данъците им, вече увеличени заради издигането на нов стадион за бейзбол на стойност 2 милиарда долара.

Бекъм заяви, че не се е отказал, въпреки трудностите. Той разкри, че чрез примера си възпитава и своите деца: никога да не се предават. Даде пример и с миналото си - в детските и юношеските години многократно е бил зачеркван за големия футбол заради крехката си физика. Въпреки това е направил "добра кариера".

"Маями Бекъм Юнайтед", както шеговито наричат отбора медиите в САЩ, е 25-ият тим в МЛС, а скоро ще има и 26-и, един измежду градовете Синсинати, Сакраменто или Детройт.

По последни изследвания сокърът ("нашият" футбол) дели второ място по популярност в САЩ заедно с баскетбола. Изпреварил е бейзбола и хокея на лед, а №1 остава американският футбол.