Съдбата на двете болни лъвчета Масуд и Терез, които трябваше да заминат за спасителен център в Холандия, а впоследствие пуснати в естествената им среда в ЮАР, все още е неясна.

Въпреки стотината души, които протестираха и днес пред Министерския съвет срещу решението да бъдат пратени в зоопарка в Пазарджик, където няма условия за отглеждането им, те едва ли ще напуснат България. Това се разбра - "неофициално" - от думите на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Екоминистърът излезе пред протестиращи и медии, за да обясни какви мерки ще предприеме подопечното му МОСВ, но вместо това прехвърли отговорността върху Министерството на земеделието и храните.

В същото време премиерът Бойко Борисов пак даде заявка, че Масуд и Терез ще бъдат изпратени зад граница. На среща с представители на неправителствените организации, които се грижат за животните, дори се е ангажирал със срок - до 20 дни. Поискал е и конфискуването им от община Разград, съобщиха от фондация "Четири лапи". 

Както Клуб Z писа, двете лъвчета са били стъпкани още при раждането си от останалите лъвове в клетката и в резултат на травмата са с нарушен гълтателен рефлекс. Те са и генетично обременени от кръвосмешения. Родени са в зоологическата градина в Разград, позната с ужасните си условия, която няма лиценз да отглежда и да развъжда големи котки. Формално собственик на двете лъвчета е община Разград, на която й трябваше известно време, за да намери документите за собственост - преди да реши да ги изпрати в Пазарджик.

За решението явно е повлиял фактът, че депутатът от ДПС Делян Пеевски, многократно номиниран от Пазарджишкия избирателен район, поде кампания за оставането на лъвчетата в България и по-точно - в зоопарка в Пазарджик, и даже дари 2000 лева за храната им.

Грижата за двете болни животни и към момента е поета от фондациите "Дивите животни" и "Четири лапи", които настояват за незабавното им изпращане в центъра в Холандия. Такова обещание официално Нено Димов даде още при първия протест през декември м.г.

Днес, посрещнат с викове "Оставка!", "Продажник!", "Мафия!" и "Вие сте позор, оставка и затвор!", обаче Нено Димов се отметна от обещанието си и явно не беше наясно с поетите от Борисов ангажименти. Въпреки всички законови основания държавата да влезе в правомощията си и да конфискува двете животни, след което да се разпореди със съдбата им, министърът влезе в обяснителен режим. Неколкократно посочи колко е важно да спазваме законите на Република България, "след като твърдим, че искаме да живеем в правова държава". "Продължаваме да работим", уверяваше Димов - въпреки исканията на протестиращите за конкретен ангажимент.

След това прехвърли отговорноста върху земеделското министерство, по-точно върху Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), част от която е и ветеринарната служба. МОСВ нямало експерти и никакви компетенции по здравословното състояние на двете лъвчета и можело само да констатира дали клетките, които вече им приготвят в зоокъта в Пазарджик, отговарят на условията. По думите на Димов, при последната си проверка от БАБХ дали становище, че в Пазарджик условията за отглеждане са добри. Самите ветеринари там обаче публично признават, че не знаят как да се справят с големи котки, още повече в състоянието, в което са Масуд и Терез.

- Законът за защита на животните ви дава възможност да ги конфискувате. Изпратете в Пазарджик другите два по-възрастни лъва, след като там толкова искат лъвове! - обърна се Явор Гечев от "Четири лапи" към Димов.

- Ма те не са там! - бе отговорът на министъра.

Защо не вземат двойката по-възрастни лъвове питаха и други протестиращи. "Решение на собственика е" - отвърна министърът. "Същият собственик, който няма право да ги притежава ли?!", попитаха протестиращите отново. А отговорът бе в стил параграф 22: "Той е санкциониран вече. Това не означава, че не е собственик".

"Ако някой иска да си прави бизнес с тези животинчета, да заповяда", закани се Явор Гечев.

Междувременно Масуд и Терез станаха обект на обсъждане и на 12-ата годишна среща на управляващите с бизнеса. Премиерът Бойко Борисов им посвети специална част от обръщението си, от което изказване стана вече и публично ясно, че той е "за" транспортирането на лъвчетата в чужбина:

"Казах им преди месеци като човек, който се занимава с животни (премиерът е виден кучкар - б.р.), че не може брат и сестра, които имат генетични увреждания и има някакъв шанс за тях, ако отидат в приемния център, да ги държим тук. Но не, искаме си ги тях тук, а в зоопарка в София има още пет лъва, а във Варна пак се размножават. Харчим енергия, която излиза навън, за нещо, което е като черното и бялото. Не можем да кажем, че ще ги държим тук, защото децата ще им се радват. Ето имаме 6-годишния Асен – вече и имената им знам на всички!".