Покрай истерията с Истанбулската конвенция гръмна и новината "Джендъри питат децата в каква тоалетна ходят, рокличка или суичър предпочитат". Ставаше въпрос за анкета, изготвена от Фондация "Джендър образование, изследвания и технологии" (ДОИТ) съвместно с "Национална мрежа за децата", която се прилага безпроблемно в българските училища от пет години насам със съдействието на Министерство на образованието и науката. Конкретният проект е конкурс "Училище без насилие и стереотипи, определени от пола", а анкетата се попълва от учителите, а не от децата.

Тази "новина" мигновено се мултиплицира и доби страховити размери. Активизираха се и от ВМРО в Стара Загора след получен родителски сигнал. Журналисти питаха защо образователният министър Красимир Вълчев е гласувал "против" конвенцията на заседанието на Министерския съвет, а в същото време МОН стои зад въвеждането тихомълком на джендър образование в училище. Питане към министъра имаше и от депутати в парламента. Недоволството бе подсилено и от факта, че всъщност въпросната анкета не може да бъде открита на сайта на фондацията, РУО или МОН, а на сайта на МОН никога не е била качвана, тъй като министерството само съдейства, не инициира проекта. Анкетата от сайта на фондацията пък е старата, обхващата периода 2016/2017 г. и файлът отдавна е свален.

Клуб Z се сдоби със спорния документ от свои източници в просветното ведомство. В него не се споменават роклички, униформи или тоалетни за момченца и момиченца. Вижда се, че е насочен към преподавателите, а в основата му е ефективното прилагане на мерки, гарантиращи равнопоставеността между половете в системата на образованието.

Ето я анкетата:

Въпросник в училищата, който да достига до учениците и да се отнася до тяхната сексуална ориентация, до това дали ходят до тоалетна, дали носят роклички или суитшъри, няма, не е имало и няма да има, каза в предаването "Лице в лице" на bTV зам.-министърът на образованието Деница Сачева по повод разразилия се скандал с конкурс "Училище без насилие" и стереотипи, определени от пола", провеждан от МОН и джендър фондация в българските училища.