Учителка от шотландско градче стана литературна сензация, след като романите ѝ бяха продадени в над 1 милион екземпляра в Китай, макар че в родината си е относително неизвестна, предаде Франс  прес. Сюжетът е изграден върху пътуване на тийнейджърка в отвъдния свят.

Клеър Макфол продаде на холивудската компания "Леджъндъри ентъртейнмънт", продуцирала блокбастъри като трилогията за Батман на Кристофър Нолан и "Джурасик свят", авторските права върху поредицата си книги на младежка тематика "Ferryman".

Романите на 35-годишната Макфол се продават като топъл хляб в Китай, където първата ѝ книга повече от две години е в топ 10 на бестселърите.

"Литературният ми агент нарича това "феримания", което донякъде ме поставя в неудобно положение", казва писателката. 

Във Великобритания обаче са продадени едва 30 000 екземпляра от "Ferryman".

През февруари 2017 г. Клеър Макфол преподавала, когато нейният литературен агент й се обадил по телефона, за да й каже, че има предложение нейна книга да бъде адаптирана за големия екран.

"Когато си дадох сметка какво е станало, се разтанцувах в класната стая", разказа тя. 

Книгата "Ferryman", публикувана във Великобритания през 2013 г., и продължението ѝ "Trespassers" описват пътуването на тийнейджърка към отвъдното след инцидент с влак. Тя е придружена от екскурзовод, чийто образ е вдъхновен от персонаж от древногръцката митология - лодкаря Харон, който прекарва мъртвите през реките Стикс и Ахерон. 

Природата в района на Лесмахагоу, на около 35 км южно от Глазгоу, където Макфол е отрасла, я вдъхновила за пейзажите в книгите ѝ.