"Най-резонно е лъвчетата от Разград да бъдат закарани в Холандия, утре заминават".

Това заяви директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев в специално изявление с екоминистъра Нено Димов във връзка със съдбата на лъвчетата от Разград Терез и Масуд.

По-рано през деня, след като пред Министерския съвет се проведе протест срещу настояването на властите животните да останат в зоопарка в Пазарджик, където няма условия да бъдат отгледани, Димов и премиерът Бойко Борисов се разминаха във версиите за възможните решения на проблема. 

В късния следобед днес обаче се стигна до обещанието на д-р Илиев, цитирано от "Фокус".

„Решението на Агенцията е свързано с това да направим всичко най- добро за здравето на лъвчетата. Понеже има клинично заключение от ветеринарни лекари, експерти, че в България няма достатъчно възможности за контрол на заболяването им, а и отделно е необходима и специализирана грижа по времето на решението, най-резонно е лъвчетата да бъдат закарани в спасителния център в Холандия".  

И Нено Димов се обяви "за" решението, наричайки го "най-доброто решение за лъвчетата". Даже припомни как по-рано през деня е настоял за повече търпение.

„Преди по-малко от пет часа казах, че търсим законово решение да намерим изход и да бъдат положени възможно най-добрите грижи за двете лъвчета – Терез и Масуд. Това решение вече го има“, заяви Димов, изтъквайки, че с д-р Дамян Илиев са работили през целия ден, за да се намери изход от ситуацията.