Председателят на каталунския парламент Роже Торен отложи предвиденото за днес гласуване на кандидатурата на Карлес Пучдемон за премиер на автономната испанска област, предаде Ройтерс.

Той обаче бе категоричен, че няма да предлага друг кандидат за поста. И изтъкна, че заседанието е отложено, но не и отменено.

Торен определи Пучдемон като единствения жизнеспособен кандидат. Той обеща да гарантира неговия имунитет и този на всички каталунски депутати.

Няма определена дата за следващото заседание. То ще се състои, когато централните испански власти гарантират, че няма да се намесят в избирането на новия каталунски премиер, уточни Торен.

По-рано днес испанският премиер Мариано Рахой го предупреди за рисковете от провеждане на заседанието на легионалния парламент в Барселона, което бе забранено от Конституционния съд. Рахой повтори позицията си, че Пучдемон не може да бъде кандидат за премиер на Каталуня, докато живее в доброволно изгнание в Брюксел.

Испанското правосъдие издаде заповед за арест срещу каталунския сепаратистки лидер заради незаконното обявяване на независимостта на областта от парламента в Барселона на 27 октомври 2017 г. Дни по-късно Пучдемон избяга в Белгия.

Решението на Роже Торен вся още по-голямо разцепление в редиците на сепаратистките партии в Каталуня, отбелязва в. "Ел Мундо". Те имат абсолютно мнозинство, но то е само от двама души. Трите сили, борещи се за отцепване на Каталуня, имат общо 70 депутати в 135-членния регионален парламент.

"Заедно за Каталуня" на Карлес Пучдемон застана срещу Републиканската левица на Каталуня (РЛК), от чиито редици е Торен. След отлагането стана ясно, че Торен е звънял пет пъти по телефона на Пучдемон, който обаче така и не вдигнал.

От "Заедно за Каталуня" обвиниха шефа на парламента, че действа на своя глава, без да се допитва до партньорите. Партията на Пучдемон настояваше сесията да бъде проведена - въпреки забраната на Конституционния съд.

Срещу Торен скочиха и от крайнолявата сепаратистка партия Кандидатура на народното единство (КНЕ). Тя има само 4-ма депутати, но без тях отцепниците губят абсолютното си мнозинство. Антикапиталистите излязоха на улицата и се включиха в протеста на друго сепаратистко движение - Националното събрание на Каталуня (НСК).

Накрая КНЕ съобщи, че спира преговорите със "Заедно за Каталуня" и РЛК. Крайната левица обяви, че няма да участва в парламентарни сесии, ако Пучдемон не е кандидат-премиер.

Така нещата в испанската автономна област се усложняват още повече.