Временният шеф на Военномедицинска академия полк. проф. Венцислав Мутафчийски е спечелил конкурса за нов директор и правителството ще предложи на президента да издаде указ за назначението му. Като главнокомандващ това е право на държавния глава. А предложението до него ще одобри на заседанието си днес Министерският съвет, както и повишението на Мутафчийски в звание бригаден генерал.

В конкурса за нов директор на ВМА, организиран от Министерството на отбраната през декември м.г., участваха още трима лекари от Военна болница - полк. проф. Тихомир Ефтимов, полк. доц. Тони Дончев и полк. доц. Александър Парашкевов.  

Мутафчийски стана временен шеф на ВМА през пролетта на 2017 г., когато началникът на лечебното заведение - ген. Николай Петров, стана министър на здравеопазването в третото правителство на Бойко Борисов.

От 2013 г. Мутафчийски оглавява клиниката по ендоскопска хирургия във военна болница. От 2014 г. е началник и на катедра “Хирургия”. Участвал е в задгранични мисии в Македония, Ирак и Афганистан.