"Никога не е имало по-добро време за старт на живота като Американска мечта", заяви Доналд Тръмп в началото на годишната си реч "За състоянието на съюза", предаде Би Би Си.

Президентът говори пред конгресмените рано тази сутрин българско време. Наистина икономиката преживява бум, но рейтингът на държавния глава е кататрофален, коментира британската медия.

„По света ние се изправяме срещу разбойнически режими, терористически групи и съперници като Китай и Русия, които са заплаха за нашите интереси, икономика и ценности“, акцентира Тръмп пред Конгреса. „В справянето с тези опасности, ние сме наясно, че слабостите са най-сигурния път към конфликт и превъзхождащата ни сила е най-сигурната ни защита“. 

И допълни:

"Длъжни сме да модернизираме и преустроим ядрения си арсенал, като се надяваме, че никога няма да ни се наложи да го използваме, но трябва да го направим толкова мощен, за да сдържа всякакви мераци за агресия".

Той изрази съжаление, че в момента в света няма как да се премахне ядреното оръжие, но изрази надежда, че може би "един ден ще настъпи вълшебен момент, в който държавите да се обединят и да ликвидират ядрените оръжия".

Президентът се закани да изкорени напълно "Даеш" и обяви, че отваря затворения от Обама затвор в базата в Гуантанамо за най-опасните терористи в света.

Тръмп призова американците да се поставят над партийното разделение между демократи и републиканци.

„Тази вечер, призовавам всички вас да оставите настрана различията си, да потърсите допирни точки и да постигнете единството, което ни е нужно, за да служим на хората, които ни избраха, за да им служим“, заяви президентът.

Доналд Тръмп използва речта си, за да си припише заслугата за икономическите успехи на САЩ, предаде Ройтерс. 

"От изборите насам ние създадохме 2,4 милиона работни места, включително 200 000 само в индустриалното производство. След години на стагнация на заплатите, най-сетне виждаме повишаващи се възнаграждения", подчерта той. По думите му фондовият пазар "чупи рекорд след рекорд".

Лидерът на САЩ обеща, че от другия месец милиони американци ще започнат да носят вкъщи още по-високи заплати, благодарение на масовите данъчни съкращения, които той подписа като закон в края на 2017 г.

Президентът призова и за компромис между републиканци и демократи, който да позволи Конгресът да приеме законопоректа за генерирането на милиарди долари за модернизиране на пътищата, мостовете и други инфраструктурни проекти. По думите му всеки федерален долар трябва да бъде управляван чрез партньорство с щатските и местните власти, привличайки и инвестиции от частния сектор, където е уместно. Освен това законопроектът за инфраструктурата трябва също да оптимизира процеса на одобрение и лицензиране, свеждайки го до две, дори една година

Преди посланието на традиционната вечеря с телевизионни журналисти милиардерът изтъкна, че би било "велико постижение", ако неговото президентство успее да обедини страната. По думите на Тръмп "много години" е имало огромно разделение". 

Освен това той научил, че решаването на имиграционните проблеми не е "чисто бизнес въпрос", предаде БТА. 

"Щеше да е лесно, ако беше така, но управлението изисква да влагаш много повече душа и сърце в решенията". Когато си бизнесмен, няма нужда да се тревожиш за сърцето. В действителност правиш това, което е най-добро за тебе - по почти чисто финансови причини", споделил Тръмп според медийни информации за срещата, предаде ДПА.

Джо Кенеди Трети, член на Камарата на представителите от щата Масачузетс и праплеменик на президента Джон Кенеди, коментира, че би било лесно първата година от президентството на Доналд Тръмп пренебрежително да се нарече "хаос" и белязана от партизанщина и вътрешнополитически интриги.

Джо Кенеди III.

Само че според Кенеди младши, Тръмп е причинил сериозни проблеми на американския народ със своите предложения, насочени против мюсюлмани и трансджендър хората. Именно конгресменът Кенеди III ще произнесе отговора на демократите на речта на президента Тръмп "За състоянието на съюза".

Студенти от републиканския колеж към Университета във Вашингтон се подсилват с пица и чипс докато слушат речта на президента.

В предварително разпространените откъси, Кенеди заявява, че хората от администрацията на Тръмп не просто посягат на законите, които защитават американците - те атакуват самата идея, че всички те са достойни да бъдат защитавани. 

Първата дама Мелания Тръмп пристигна на Капитолия отделно от съпруга си преди речта му, за разлика от миналата година, когато първата двойка пропътува разстоянието по авеню "Пенсилвания" в една кола, предаде Асошиейтед прес.

Мелания бе изцяло в бяло.

Говорителката на г-жа Тръмп Стефани Гришам съобщи, че първата дама е заминала рано, придружавайки група гости, чиито лични истории илюстрират дневния ред на президента. По думите на Гришам Мелания и съпругата на вицепрезидента Карън Пенс организирали за тях на Капитолия неофициален прием в непринудена обстановка ("intimate meet-and-greet"). Според представител на Белия дом се очаква г-жа Тръмп да пътува обратно до Белия дом заедно с президента след речта му.