Зам.-шефът на ДСБ Радан Кънев коментира пред бТВ актуалните политически събития. Според него премиерът Бойко Борисов сам се е поставил в положение всичко да зависи от него.

"Депутатите не са депутати, а са машини са гласуване, които той командва. Министрите да не са министри, а са слуги, на които той заповядва. Не може премиерът да се занимава с лъвчета. Всичката Мара втасала, премиерът трябва да реши проблема, защото неговият приятел Шиши е решил да става татко на лъвчета против закона", коментира Кънев.

И допълни, че подобни казуси трябва да се решават на ниско институционално ниво. Според него обаче проблемът е, че институционалният ред е разграден и всичко е съсредоточено в едни ръце. И съответно всички протестират на едно място.

Кънев смята, че е нормално в една демократична и свободна държава да има протести всеки ден.

"Тази реакция на Борисов показва колко е рехава всъщност прочутата стабилност", отбеляза Кънев.

Кънев изтъкна, че България е парламентарна република, в която парламентът няма власт в ръцете си.

"Ние катастрофирахме в сигурността на битово ниво. Властта даде възможност частният охранителен бизнес да влезе в населените места вместо полицията. Това е неимоверен скандал, после се чудят защо Германия категорично не ни пуска в Шенген. Няма в Шенген, няма в Европа частни охранители, които заместват полицията", заяви Кънев.

По отношение на Истанбулската конвенция той заяви:

"Дебатите в българското общество се водеха от чичовци от Държавна сигурност, леко пияни ченгета над средна възраст, всичките мъже с вид да си побийват жените, с извинение. Точно така изглеждат и така реагират."

Според него за Истанбулската конвенция няма автентични, културни и спокойни дебати, а вместо това има политически заклинания и анатеми.

"Защо слушаме популистите, а не жените", попита Кънев.

По темата за корупцията той даде конкретен пример.

"Над 120 милиона има България за три центъра за върхови постижения по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Една четвърт от тези пари са дадени за ремонт на банята в "Овча купел". На нас ще ни се смеят гаргите от Банкок до Ванкувър. В цял свят хората се занимават с наука и знаят, че не се ремонтира турска баня с пари за върхови постижения в науката, защото от тези 30 милиона 15 ще отидат за плочки."

И допълни:

"Като са видели 100 милиона и са започнали да им текат лигите, така се управлява България."

Той разкритикува и изявлението на финансовия министър Владислав Горанов, че правителството води политика на изпреварващо нарастване на ниските доходи. Според Кънев това е социализъм и в резултат "този, който се е квалифицирал, получава колкото чистачката".

"Провеждат официално социалистическа политика, после се чудят защо резултатите са социалистически", заяви Кънев.