Завчера - 29 януари, бТВ излъчва трогателната история на бивш военен и неговата съпруга. Станислав Бутенко, вече болен и пенсиониран, остава без ведомствено жилище. Още на следващия ден, т.е. вчера, същата медия разпространява:

"Главният прокурор нареди да се потърси решение за сем. Бутенко... По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров Върховната административна прокуратура (ВАП) ще изиска от Изпълнителната агенция „Военни клубове и военно почивно дело“ цялата преписка по случая с ведомственото жилище на Станислав Бутенко."

Не че е лошо Бутенко да има жилище, въпросът е има ли напоследък тенденция за вдигане на отчайващия имидж на държавното обвинение с акции и действия, които, меко казано, е дискусионно дали са работа на главния прокурор.

Цацаров разговаря с деца художници, които по традиция всяка година излагат във фоайето пред прокуратурата.

Тази седмица изобщо беше много активна за Цацаров. В понеделник от 4-тия етаж на Съдебната палата долетя поредният "Комар", т.е. мегаакция срещу богати народни изедници. Придобити имоти за над 500 000 лв. (от тях отделен специален "сегмент" за тези над 800 000) и придобити коли от 5 топ марки ще са обект на проверка от НАП и МВР. Да видим... 

Чудесна инициатива: широките народни маси никак не обичат хора с "Майбах" и "Бентли" (макар че както беше написал някой, ще се оправим, когато проверят оня с единствения стар опел в декларацията си, б.а.). Между другото, той не влиза в нито една от споменатите категории, защото освен че живее на хотел, прокуратурата търси само физически лица и само коли и къщи, придобити през 2015-2016 г., а не примерно дялови участия в Дубай, офшорки и пр.

Също вчера по тв информация главният прокурор издаде заповед да се проверят за злоупотреби "БДЖ-Товарни превози". Самосезирал се по тв материал.

"Върховната административна прокуратура атакува пред ВАС решението на КЕВР за повишаване на природния газ", четем на 29 януари.

А също така опраска с наказателно преследване хората от КЕВР, които имат отношение към цените на газа, особено тази, които приемат отчетите на Сашо-Дончевата "Овергаз". По чисто съвпадение това става след "оная" среща в ЦУМ.

С поредица от актове ВАП протестира и повишението на цените на ВиК услугите, утвърдено от КЕВР, в цели 19 дружества на страната.

Прокуратурата подхвана улиците по морето и затвори дискотеки в Пловдив.

Още по преди се зае с язовирните стени и стопанисването на водоизточниците (покрай наводненията) и с дейноста на служба КОС покрай парадоксите ала "Петко от Лясковец".

И по двете държавното обвинение излезе с остри предписания. Друг е въпросът дали се контролира докъде се спазват - такава информация няма официално, но за КОС е почти сигурно, че са до кривата круша и още нямат дори общ национален регистър на узаконените цеви.

Чу се, че през ноември 2017 г. главният прокурор е сезирал премиера за предприемане на мерки спрямо контролни органи, свързани с поддръжката на язовирите. И толкоз.

Цацаров насочи ВАП и към отрудения залък на катаджиите:

"ВАП извърши проверка на органите на МВР, оторизирани да осъществяват контрол за движение по пътищата и реализиращи административно-наказателна отговорност за нарушителите."

А изводите бяха еднозначни: не пишат актове и фишове.

"В сравнение с 2014 г. и 2013 г. бяха констатирани негативни резултати и пропуски в административно-наказателната дейност на контролните органи, сред които намаляване броя на съставените актове за установяване на административни нарушения (АУАН) и електронни фишове", съобщава сайтът на прокуратурата на 11 август м.г.

Не става ясно само къде са парите от нарушителите - нали основен принцип в криминалистиката е "следвай парите"? Е, може би затова написаха писмо до директора на националната полиция Христо Терзийски.

Изобщо в лицето на ВАП народът има сигурен съюзник: "извършена е поредна проверка по реда на надзора за законност спрямо разпоредби на подзаконови нормативни актове, приети от общински съвети, с които се налагат ограничения, забрани и санкции, свързани със спирането, престоя и паркирането на пътни превозни средства".

Факт е, че правната грамотност в общините и нормативният интегритет на актовете, които издават, са такива, че е блага работа постоянно да ги атакуваш и събаряш. Това обаче вероятно може да направи и стажант-юрист. Важни са заглавията:

"Прокуратурата атакува незаконни „паяци“ и „скоби“, въведени от общините."
 

Цацаров атакува и... атаката срещу фамозния екоминистър Нено Димов, и попадането му в скандала "Калиакра". В смисъл - оправда го мигновено.

"ВАП проверява заповедите на МОСВ относно защитена зона “Комплекс Калиакра“. Стана и нещо любопитно, което портиворечи на критиките, че имаме бавна съдебна система - прокуратурата се произнесе за един ден в полза на министъра, а именно: че "Натура 2000" е твърде разширена. Преди това на ЕК и Съда на ЕС в Люксембург им отне 4 + 2 години, за да избистрят казуса и да се произнесат... осъдително срещу България. 

Все пак дочакахме и това заглавие:

"Прокуратурата започва проверка по доклада на турските служби."

Стига, бе!

Този доклад ще се запомни с това, че първо МВР само подозираше за съществуването му. После го поиска от Интерпол, а ония си нямат работа и взеха че ни го дадоха. После самият главен прокурор чакаше от МВР да му го изпратят. Накрая му го изпратиха в края на работния ден. Когато все пак дойде новата работна седмица, вече нямаше време да се занимава с това дали "продуктите, идващи от българската компания "Булгартабак", са се превърнали в източник на контрабанда в Турция" (цитат от доклада, б.р.)защото бързаше за едно битово убийство на малко момиченце в Момчилград.

Цацаров и Борислав Сарафов на убийството на малката Дамла в Момчилград. 

Без да звучи цинично: общото при битовите убийства е, че там в 99,9% от случаите се установява лесно сигурен извършител. Това обикновено става бързо, получава достатъчно широк обществен отглас, събирането на доказателства и изготвянето на обвинителен акт не е от кой знае каква правна сложност и в резултат за лицето после лесно се издейства тежка ефективна присъда.

Цацаров посещава местопрестъплението и в Нови Искър. Това е, преди Росен Ангелов да се окаже самоубил се...

Но да се върнем към по-ведрите тоналности: Върховната административна прокуратура не забравя в грижите си и най-малките.

"ВАП възложи проверка за безопасността и качеството на храните, предлагани на деца и ученици."

Отдъхнахме си със съобщение от 22 декември 2017 г.:

"Близо 500 кг храна и повече от 100 л прясно мляко е спряла прокуратурата от детски кухни в страната."

Обвинителите проверяваха и данните за извращения в дома "Хризантема" в Габрово, а също и спазване правата на децата при настаняването им в специализирани институции и осиновяване.

Точно в предния ден - 21 декември, бе известната среща в МВР, на която се събраха двама министри - Валентин Радев и Николай Нанков, с главния прокурор и обявиха, че са преброени дните на... шарените пешеходни пътеки. Де юре, те наистина не отговарят на нормативите, конкретно Наредба № 2 от 2001 г. за сигнализация на пътищата с пътна маркировка.

Срещата, посветена на пешеходните пътеки.

"Ще последват сигнални писма по Закона за МВР и предложения от страна на прокуратурата. Те са адресирани до лицата, които са задължени да осъществават контрол и да поддържат маркировката, т.е. кметовте. В случаи на неизпълнение ще последват санкции", закани се Цацаров.

Още не са изнесени резултати от проверката, тъй като не е минал 2-месечният срок за разследване.

И още съобщения:

Главният прокурор разпореди незабавна проверка след репортаж в сутрешния блок на бТВ за незаконен развъдник на кучета в с. Маломир.

По повод публикации в медиите за извършени плащания от азербайджански компании по сметки на Калин Митрев, представител на България в ЕБВР, е разпоредена проверка от главния прокурор.

Главният прокурор се самосезира и разпореди на СГП извършване на проверка по твърдения на Веселин Марешки пред медиите за упражнен спрямо него натиск във връзка с повдигнатите днес обвинения на народния представител.

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди спешни действия за разкриване палежа на автомобил на журналист и проверка на всички преписки в прокуратурите, свързани с оплаквания от действия на мъж, отразен в репортажите на журналиста.

Прокуратурата започва проверки на заведения за наргилета след репортаж на БНТ 2...

Няма майтап:

"Прокуратурата е разпоредила незабавни проверки на Агенцията по безопасност на храните, Комисията за защита на потребителите и Главна дирекция "Национална полиция" в цялата страна за алкохол, цигари, наргилета и тютюневи изделия, които се разпространяват във или близо до учебни заведения", съобщи БНТ през октомври.

А ето и нещо безспорно сериозно:

На 18 януари главният прокурор Сотир Цацаров издаде заповед за тотална проверка на срочността и ефективността на мерките и действията по привеждане в изпълнение на присъди.

Оказа се, че дори не се знае колко са отклонилите се от изтърпяване на наказанието. Макар че преди това специално за Варна вече бе възложена такава проверка.

В същия ден - буквално, не метафорично Върховната административна прокуратура се самосезира по повод множество публикации в медиите, касаещи периодичния преглед на пътни превозни средства с газови уредби - и с втечнен нефтен газ, и със сгъстен природен газ (ВНГ или СПГ).

Само два дни преди това пък СГП атакува пред Административния съд-София-град решението, с което общината отпуска прословутия терен на бул. "Иван Евст. Гешов" и "България" на фирма НИКМИ за строеж на небостъргач.

Изобщо ако сте си мислили, че един друг е "най-зеленият" човек с "най-зеленото" правителство, не е вярно - Цацаров е!

"Софийската районна прокуратура внесе обвинителен акт за отрязани 14 бр. дървета от парк „Западен парк“ в столицата", гласи едно съобщение.

Разбира се, не под всички изредени по-горе действия и постановления стои подписът на Цацаров. Но с оглед структурата на държавното обвинение и стила, наложен от 4-тия ни демократично избран главен прокурор за 5 години, надали и една от изброените операции става без негово благоволение. Включително и прессъобщенията за тях. Е, долното конкретно не знаем дали го е видял:

"Мъж, причинил телесна повреда на приятел, като отхапал част от носа му, е предаден на съд от Районна прокуратура-Луковит."

Безспорно, когато работиш толкова много, все нещо минаваш "през пръсти". Освен че надали ще излезе нещо интересно около "Булгартабак", няма и данни за ни най-малко нарушение, камо ли за престъпление по изнесените от БСП твърдения, че някой "пипа" системата за акцизи БАЦИС

Триото Цацаров - Владислав Горанов - Георги Костов убеди всички в парламента: няма манипулации в Българската акцизна централизирана информационна система. Снимка БТА

"Нито един от големите вносители и производители на гориво у нас, които са и автори на сигнала, не изнесе данни за ликвидиране и манипулиране на записи от БАЦИС“, заяви главният прокурор на изслушването в парламента. По думите му няма безстопанственост, длъжностно или компютърно престъпление.

Точка.