Първият пленарен ден на депутатите за седмицата започна с кървава - буквално - декларация от ГЕРБ срещу "комунистите", отговор от тяхна страна, с който им се припомня, че са не по-малко комунисти, и препирня на тема кой нарушава конституцията покрай казуса "Не даваме Делян".

Тон зададе депутатката от ГЕРБ Галя Захариева, която прочете от лист декларация на властта против БСП, които поискаха оставката на министъра на образованието Красимир Вълчев заради "идеологизиране" на историята с влизането на комунистическия режим в учебниците за 10 клас. 

„БСП иска оставката на министъра заради идеологизация на образованието!“ Като чух това, си помислих, че става въпрос за виц или лоша шега. Та как е възможно именно тези, които сталинизираха българското образование през 40-те и 50-те години на ХХ век, сега да се прокламират като борци за деполитизация?!", заяви избраничката. И продължи: "Искат оставката на министъра на образованието, защото е отстоял справедливото решение кървавата история на комунизма в България да бъде изучавана от децата ни! Сиреч децата ни най-после да научат, че тези същите, които наскоро проведоха с гордост 49-ия си конгрес, са оцапани с кръв не до лактите, а от главата до петите!"

Декларацията продължи в дух как ГЕРБ са най-десни и демократични, как "традиционната десница" (която не е в залата, защото не е представена в парламента - б.р.) не е въвела лустрация и прочие примери от далечното и по-близкото минало. По адрес на десницата бе отправено обвинение, че в дискусията за комунизма в учебниците се "спотайвали" и бе изразена надежда това да не се дължи на "промяна на партизанско ДНК".

На патетичната реч отговори зам.-председателят на групата на БСП и на Народното събрание Валери Жаблянов.

"Най-нормално би било предходната декларация да завърши с разграничаване от ръководството на ГЕРБ. Вашите водачи са били в БКП, ръководството ви е съпричастно към бившия решим и носи същата отговорност. Трябва да минете през вътрешен катарзис и да постигнете онази чистота, към която призовавате", заяви Жаблянов, който не назова името на премиера Бойко Борисов, на Цецка Цачева и други функционери на ГЕРБ, за които се знае, че са били членове на партията преди 10 ноември. Но стана ясно, че визира тях.

Социалистът подчерта, че БСП от 1990 година до сега не си е позволявала да нарушава конституцията за разлика от ГЕРБ, които по думите му са го направили умишлено за пореден път с отказа да гласуват оставката на депутата Делян Добрев. Решението, че въпросното решение на ГЕРБ противоречи на основния закон, бе взето вчера от Конституционнния съд. 

"Приемаме и разбираме стойността на разделението на властите като гаранция за демокрацията, свободата на словото и плурализма на мненията. БСП в нито един момент не е допускала нарушаването на конституцията като път към налагане на демокрацията. Доста е перверзна тази ваша представа за демокрацията. Това не е демокрация, а управление на тълпата", продължи той. 

На това Делян Добрев на свой ред се почувства засегнат и излезе на трибуната за "лично обяснение". Председателката Цвета Караянчева му я даде, после се усети, че това не е много по правилник, и "модифицира" репликата като реакция срещу начина, по който води заседанието. Добрев пък поде на нов глас обвиненията си към Елена Йончева от БСП, че е участвала в офшорки и има връзка с финансиране от КТБ.