ГЕРБ реши да прехвърли горещия картоф Истанбулска конвенция на Конституционния съд. Най-върховният съдебен орган ще трябва да се произнесе по всички въпроси, които смущават противниците на конвенцията и които не намериха отговор и на последното голямо обществено обсъждане по темата, организирано от най-голямата управляваща партия.

Решение да се сезира КС е взела днес парламентарната група на ГЕРБ, обявиха председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов и колегата му депутат Тома Биков. Те ще поискат по закона за КС, той да се произнесе "по съответствието на сключените от Република България международни договори с Конституцията преди ратификацията им, както и за съответствието на законите с общопризнатите норми на международното право и с международните договори, по които България е страна". И по-точно съответства ли Истанбулската конвенция на чл. 46, ал. 1 от Конституцията, който гласи:

"Бракът е доброволен съюз между мъж и жена. Законен е само гражданският брак"

"Истанбулската конвенция е подписана, но не е ратифицирана. Надяваме се произнасянето на КС да даде водещ правен ориентир за обществен дебат. Смятаме, че ще е полезен за всички участници за формулирането на тези. Така ще преодолеем негативната нагласа и спекулации", смята Кирилов.

От думите му стана ясно още, че ако съдът открие в Конвенцията прословутия трети пол и задължение да въведем чрез законодателството си гей браковете, каквито са най-големите опасения на противниците на конвенцията, най-вече коалиционните партньори на ГЕРБ "Обединени патриоти", то тогава ще се търси парламентарно съгласие за промяна на основния закон. Т.е. държавата няма да се откаже от ратификацията на документа.

Тъй като по закон Конституционният съд няма срокове за произнасяне, топката с конвенцията може да се тупа доста дълго.

Тома Биков пък реши да разясни колко много и в ГЕРБ ценят християнските ценности. Дотолкова, че чак са си го записали в партийния устав, припомни депутатът.

"В устава на ГЕРБ ценностите на християнското семейство са записани и нямаме намерение да се отказваме от тях. Това е за тези, които мислят, че ще въвеждаме трети пол, четвърти пол, пети пол...", посочи Биков.