Mazda разработва бензинов двигател с вътрешно горене, който ще е толкова чист, колкото и електрически, съобщават Automotive News.

Японската компания твърди, че е изчислила замърсяването на бъдещия си бензинов двигател на всички етапи - от добива на нефт до изгарянето на горивото. И това води до толкова емисии, колкото се отделят и от централите с гориво, които произвеждат електричество за зареждане на електромобилите.

Става дума за нов модел от линията двигатели Skyactiv, която излезе през 2011 г. Следващият модел - Skyactiv-3 - сега влиза в разработка, като целта е да се увеличи КПД-то на двигателя, спаднало поради загуби на енергия заради компресията и управляемото изгаряне на горивната смес в много точки едновременно. Според Mazda, ако технологията бъде успешно имплементирана, това ще доведе до една четвърт по-малко CO2 емисии.

Важно е да се отбележи, че сравнението на Mazda предполага ползване на един вид електроцентрали, които имат необичайно високо отделяне на емисии. И макар производството на слънчевите панели и работата им също да отделя емисии, те са несравними с тези от бензина.